Belga

Reacties op overlijden Lange Jojo: "Stuk Brusselse volkscultuur verdwijnt"

Mensen die Lange Jojo goed gekend hebben, zoals Johan Verminnen, hebben goeie herinneringen aan de Brusselse volkszanger. Lange Jojo overleed gisteravond. Hij was ook graag gezien op Bal National, het feest voor de nationale feestdag waar hij ieder jaar optrad. 

Lange Jojo zong liedjes in het Brusselse dialect. 'On a Soif' en 'Jules César' waren bekende meezingers van hem. "Lange Jojo is een icoon van de Brusselse volkscultuur", zegt zanger Johan Verminnen. "Hij zong zowel in het Brussels Vlaams als in het Brussels Frans. Je kon in geen enkel volkscafé komen zonder dat de jukebox een van zijn successen uitbraakte. Hij was geliefd bij zijn publiek. Met hem verdwijnt een stuk volkscultuur."

Trotse Belg

Tijdens Bal National, het feest voor onze nationale feestdag, zorgde Lange Jojo ook altijd voor ambiance. "Ik herinner me hoe hij altijd met zoveel schwung danste op het podium", vertelt organisator Frank Anthierens. "Al vanaf de eerste noten had hij het hele publiek mee. Iedereen had hem ook zo graag, ik denk dat het publiek hem hard zal missen. We zijn een iconisch figuur kwijt. Hij was ook een trotse Belg maar dat had voor hem niks met politiek te maken. Hij was fier op ons land en stond op het einde van zijn optreden altijd met de Belgische vlag te zwaaien."

Lees verder onder de foto.

Ook Brussels minister Sven Gatz heeft mooie herinneringen aan de volkszanger. "Ik ken Lange Jojo al van in de jaren '70, ik was toen nog een klein Molenbeeks ketje", vertelt Gatz. "Toen ik wat ouder was en al eens een pintje ging drinken, was het lied 'Chef, un petit verre, on a soif' hét cultnummer. Als dat in een café gespeeld werd, ging het dak eraf. Lange Jojo verpersoonlijkte de Brusselse volksgeest, hij heeft de Brusselaars veel plezier bezorgd en daar mogen we hem dankbaar voor zijn." 

Ook Zwangere Guy is fan: "Ik heb al zijn vinyls. Lange Jojo, het was een kastaar."

Videospeler inladen...

Voetbalclub Anderlecht

Ook voetbalclub Anderlecht reageert verslagen. De zanger was een groot Anderlechtsupporter en mocht een nummer maken voor de ploeg. 'Allez allez allez' werd een hit, op de achtergrond hoor je trouwens de toenmalige spelers van de club in 1985. Een jaar later wordt dat nummer pas een échte wereldhit, wanneer de Rode Duivels in 1986 naar Mexico gaan en Lange Jojo het nummer een beetje aanpast aan het WK.

Oud-Anderlecht manager Michel Verschueren: "Dat nummer wordt nog altijd gespeeld bij de aanvang van elke wedstrijd. Dat blijft zeer populair. Ik heb Jojo in mijn 25-jarige carrière bij Anderlecht beter leren kennen. Het was echt een man van het volk en voor het volk. Zijn liedjes waren warm en aangrijpend." 

Rouwregister

De stad Brussel speelt vanavond tussen 17 en 19 uur twee uur lang muziek van de overleden zanger op de Grote Markt. Er wordt ook een rouwregister geopend in het Brussels stadhuis. Lange Jojo werd 85 jaar.

Meest gelezen