Getty Images

Tel Aviv volgt Parijs op als duurste stad ter wereld om te wonen: "Een dubieuze eer"

Volgens een analyse van het Britse magazine The Economist is Tel Aviv de duurste stad in de wereld. De Israëlische stad is 5 plaatsen gestegen op de ranking en neemt de eerste plaats over van Parijs. De kosten van het levensonderhoud zijn in Tel Aviv het afgelopen jaar met 3,5 procent gestegen. 

Het Britse magazine The Economist maakt elk jaar een ranking van de duurste steden op basis van de "Worldwide Cost of Living"-vragenlijst. Volgens die analyse is Tel Aviv de duurste stad en niet langer Parijs, dat op een gedeelde tweede plaats met Singapore staat. De top-5 wordt vervolledigd met Zürich, Hongkong en New York. De Syrische stad Damascus staat helemaal onderaan in het rijtje. 

Duur levensonderhoud

Het leven is in verschillende steden duurder geworden door de coronamaatregelen en de problemen met bevoorrading. Zo gingen de algemene kosten van levensonderhoud in Tel Aviv met 3,5 procent omhoog en de prijs van diesel steeg met maar liefst 21 procent. "De sjekel, de munteenheid in Israël, staat heel sterk tegenover de dollar, wat ook een reden kan zijn voor de stijging", vertelt Ankie Rechess die net buiten de stad woont. "Maar Tel Aviv is gewoon een enorm populaire stad, vooral bij jongeren. De stad bruist echt 24 uur per dag."

De stad ziet er zo chaotisch uit en er is nog veel werk aan de winkel, maar hij is tegelijk wel the place to be

Ankie Rechess, correspondente in Israël

Jonge mensen hebben er veel voor over om in de stad te wonen. "Ze zijn bereid hun auto op te geven en met de fiets te gaan. Niet evident in zo'n drukke stad zonder fietspaden. Ook wonen ze vaak in mini-appartementen om toch dichtbij de levenskwaliteit en diensten van de stad te zijn." Twee van Rechess kinderen verhuisden wel naar centrum van Tel Aviv. "Als je bekijkt wat de huurprijzen zijn, dat is ongezien. Voor een klein appartement betaal je al gemakkelijk 2.500 tot 3.000 euro per maand." 

Politieke maatregelen

Ron Huldai, De burgemeester van Tel Aviv zegt dat de stad uitkijkt op een explosie. "Hij is echt heel boos en steekt de schuld op de regering", getuigt Rechess. "Hij vindt het fout dat de regering geen masterplan heeft en niks verandert aan de hoge vermogensbelasting." Rechess vindt "duurste stad ter wereld" dus een dubieuze titel om te dragen. "De stad ziet er zo chaotisch uit en er is nog veel werk aan de winkel. Maar hij is tegelijk wel the place to be", sluit ze af. 

Herbeluister hier het volledige gesprek met Ankie Rechess in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen