"Omgekeerde supermarkt" in Amsterdam: waar je geen eten haalt, maar brengt 

In de pop-up winkel "TKRAMREPUS" aan de Prinsengracht in Amsterdam kunnen bezoekers goederen langsbrengen in plaats van ze op te halen. Alle producten en donaties gaan naar de circa 4.000 mensen in Amsterdam die afhankelijk zijn van de plaatselijke voedselbank. De winkel is nog open tot en met morgen. 

Dit jaar zag Nederlands voedselbank-bestuurslid Freek Wessels een stijging van 30 procent bij het aantal gezinnen die langs de voedselbank komen voor boodschappen. Dat is volgens Wessels te wijten aan de coronapandemie. "Zeker met de feestdagen die eraan komen, kunnen we alle hulp enorm goed gebruiken. Sinds de uitbraak van corona zien we steeds meer mensen die bij ons aankloppen, en dat aantal gaat alleen maar toenemen, vrees ik."

Voedselbanken hebben het zelf moeilijk

Maar voedselbanken hebben het door deze stijging zelf niet gemakkelijk. Daarom roepen ze supermarkten en supermarktgebruikers op om voedsel en drinken te doneren. "De mensen en supermarkten die ons helpen, houden zelf minder producten over die al bijna vervallen zijn", zegt Wessels. 

De omgekeerde supermarkt is een idee van een lokaal vacatureplatform  voor jongeren: KnappeKoppen. "We krijgen van leveranciers onder meer 700 tubes tandpasta en 1500 chocoladeletters", zegt een woordvoerder. "We hebben vooral ook behoefte aan pastasaus, broodbeleg, soep en vlees in blik en pasta."

Tot en met vanochtend was de opbrengst veertig volle kratten boodschappen.

Meest gelezen