Een schets van Ghislaine Maxwell tijdens de tweede zittingsdag van het proces tegen haar.

Kroongetuige tijdens proces tegen Ghislaine Maxwell: "Ze was geregeld in dezelfde kamer tijdens misbruik"

Ghislaine Maxwell, de vermoedelijke rechterhand van miljardair en kindermisbruiker Jeffrey Epstein, was naar verluidt vaak aanwezig in dezelfde kamer als Epstein toen hij jonge meisjes misbruikte. Dat heeft een van de vrouwen die Maxwell beschuldigen, getuigd tijdens het proces dat eerder deze week begon. Haar getuigenis sluit aan bij de argumenten van de openbare aanklagers die Epstein en Maxwell als "partners in crime" beschouwen.

Het proces tegen Ghislaine Maxwell ging maandag van start (zie inzet). Ze wordt ervan beschuldigd haar ex-partner Jeffrey Epstein jarenlang te hebben geholpen om minderjarige meisjes te ronselen en te misbruiken. Die feiten zouden zich hebben voorgedaan in de periode 1994-2004. Maxwell ontkent alle beschuldigingen en zegt dat ze als zondebok gebruikt wordt voor Epstein, die twee jaar geleden zelfmoord pleegde in de gevangenis.

Op de tweede dag van het proces heeft een eerste kroongetuige het woord gekregen, een van de vrouwen die Maxwell beschuldigen. De vrouw deed dat anoniem, onder het pseudoniem Jane. Ze verklaarde dat Maxwell geregeld in dezelfde kamer was als Epstein toen deze haar zou hebben misbruikt toen ze 14 jaar was en in de jaren daarna.

Ze beschreef dat misbruik in detail en zei dat Maxwell daar toen heel gewoon over deed. Zelf was ze daardoor verward, "want voor mij voelde het niet als normaal aan". Ze moest naar eigen zeggen ook eens toekijken hoe Epstein masturbeerde terwijl Maxwell hem streelde en kuste. De twee volwassenen en "Jane" zouden ook geregeld samen hebben gereisd tussen Epsteins huizen in New York en New Mexico, in de jaren tussen haar 14e en 16e.

"Jane" beschreef hoe slecht ze zich voelde tijdens die ontmoetingen en had het ook over orgies met anderen erbij. "Ik was verstijfd van angst en ik voelde me walgelijk. Ik schaamde me diep." De getuigenis van "Jane" sluit aan bij de argumenten van de openbare aanklagers, die Epstein en Maxwell als "partners in crime" beschouwen. Voor hen was ze de vrouw die alles regelde, de vrouw die "seksueel misbruik hielp normaliseren". Later op het proces zullen normaal gezien nog drie andere vrouwen tegen Maxwell getuigen.

Piloot getuigt: "Prins Andrew vloog mee"

Ook de piloot van het privévliegtuig van Epstein kwam getuigen op het proces tegen Maxwell. Larry Visoski vloog 25 jaar de wereld rond voor Epstein. Tijdens zijn getuigenis zei hij dat hij onder anderen de Britse prins Andrew, de Amerikaanse ex-presidenten Bill Clinton en Donald Trump (toen nog geen president) en de Amerikaanse acteur Kevin Spacey aan boord had. Hij bracht hen naar luxueuze plekken overal ter wereld.

Hij herinnerde zich ook dat hij Virginia Roberts Giuffre aan boord had, de vrouw die prins Andrew beschuldigt van aanranding. Andrew blijft dat ontkennen. Maar die zaak wordt niet tijdens dit proces behandeld. Ook "Jane" herinnert hij zich, al kon hij niet meer precies zeggen of ze ooit meegevlogen heeft met hem.

Tijdens de vluchten vonden nooit seksuele handelingen plaats, of tenminste, de piloot heeft ze naar eigen zeggen nooit gezien. Hij merkte daarbij wel op dat de deur van de cockpit altijd gesloten was.

Meest gelezen