Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Rechtbank verklaart coronapas in Wallonië onwettig, Waalse regering gaat in beroep

Een uitspraak van de rechter in kortgeding brengt de Waalse regering in verlegenheid. De rechtbank van Namen noemt het gebruik van de coronapas in Wallonië schijnbaar onwettig. De Waalse regering krijgt zeven dagen om de situatie recht te trekken, anders moet ze een boete betalen. 

De zaak in kortgeding is aangespannen door de vzw "Notre Bon Droit" (Ons Goed Recht), die zich al langer verzet tegen het gebruik van de coronapas. De vzw presenteert zich als een alliantie van gezondheidswerkers, wetenschappers, juristen en burgers.

De rechtbank in Namen geeft de vzw in kortgeding gelijk. De coronapas is mogelijk strijdig met het Europees recht en lijkt ook in strijd met het evenredigheidsbeginsel. De beperking van de vrijheid zou niet in verhouding staan tot het beoogde doel. 

Ook zou er sprake zijn van mogelijke discriminatie tussen burgers die wel en burgers die niet gevaccineerd zijn. En ook de wet op de privacy zou mogelijk geschonden worden door het gebruik van de coronapas.

De Waalse regering krijgt zeven dagen de tijd om de situatie recht te zeggen, anders moet ze een boete van 5.000 euro per dag betalen. In een reactie laat de Waalse regering weten dat de uitspraak van de rechter het decreet over de coronapas niet annuleert en dat het gebruik van de coronapas dus van kracht blijft. De regering gaat in beroep.

Dezelfde actiegroep, Notre Bon Droit, heeft ook in Brussel een zaak aangespannen tegen het gebruik van de coronapas. De uitspraak daar volgt op 8 december. 

Volgens de krant Le Soir heeft de Waalse regering haar zaak niet bepleit voor de rechtbank van Namen: door een opeenvolging van vrije dagen en brugdagen rond 11 november (Wapenstilstand) en 15 november (Koningsdag) zou er niemand geweest zijn die op tijd reageerde.

Meest gelezen