Foto louter ter illustratie.

Rekenhof gaat alle corona-callcentra onderzoeken na mogelijke fraude, parlement scherp voor minister Beke (CD&V)

De Vlaamse meerderheidspartijen en oppositie hebben in het parlement gevraagd dat het Rekenhof een audit doet naar alle callcentra. Minister Beke (CD&V) kreeg in het parlement heel wat vragen over de fraude bij callcentrum "Yource", zowel van meerderheid als opposisitie. "Er zijn controlemechanismen, maar duidelijk niet voldoende. Er moet een audit komen", aldus Beke.

In het Vlaams parlement werd vanmiddag gedebateerd over de stopzetting van de samenwerking met callcentrum "Yource", na mogelijke fraude. Zo zouden de contactopspoorders bij "Yource" consequent hebben moeten aanduiden dat ze ook voor de contactopsporing werken, terwijl ze eigenlijk voor een ander project aan het werk waren. 

De meerderheidspartijen willen dat er een audit komt, en hadden veel vragen voor minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Het consortium van de mutualiteiten hebben kwaliteitscontroleurs. Als je 1500 uren inlogt als contactopspoorder, zonder een telefoon te hebben gedaan. Heb je het als controleur dan niet gezien, of heb je dan niets gezegd?", aldus Lorin Parys (N-VA) in het parlement. "KPMG staat in voor ondersteuning en controle, hebben die ook niets gezien? (...) Zorg en Gezondheid moest die nauwgezet opvolgen, is dat gebeurd?"

U bleef doof voor alle signalen

Jeremie Van Eeckhout (Groen) tegen minister Beke (CD&V)

Jeremie Van Eeckhout (Groen, oppositie) argumenteerde dat het al lang duidelijk was dat heel wat agenten betaald werden voor heel weinig telefoontjes. "Maar u bleef doof voor al die signalen", zei hij tegen Beke. "U faalt in uw crisisbeleid". Volgens de Vooruit-fractie is het vreemd dat de meerderheid nu wel een onderzoek van het Rekenhof wil, terwijl daar het afgelopen anderhalf jaar al tweemaal een motie voor op tafel lag, maar dat de meerderheid die wegstemde. Parys antwoordde daarop dat dat zo was afgesproken binnen de meerderheid met het argument dat het Rekenhof al meermaals informatie had opgevraagd. Hij stelde ook dat er toen niets geweten was over fraude.

Het consortium heeft toch kwaliteitscontroleurs, hebben die dan niets gezien?

Lorin Parys (N-VA)

Ook minister Beke (CD&V) wil dat onderscheid maken. Er is een verschil tussen fraude, en vragen over de doelmatigheid en efficiëntie van de contactopsporing, redeneerde hij. Beke herhaalde dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de callcentra en dat ook het Rekenhof zich daar zal over ontfermen. "Zorg & Gezondheid heeft meermaals informatie opgevraagd, en er is ook bijgestuurd tijdens de crisis in de werking van de contactopsporing (...) Er waren controlemechanismen, maar blijkbaar niet voldoende", aldus Beke. 

Vlaams minister Beke kreeg in het parlement heel wat vragen over de fraudekwestie

Videospeler inladen...

Meest gelezen