Inspectie verzegelt depot van koeriersbedrijf GLS na inval vanmorgen, auditeur: "Veertigtal inbreuken vastgesteld"

De sociale inspectie is vanmorgen binnengevallen in het depot van pakjesbedrijf GLS in Puurs-Sint-Amands. "Er zijn nu al een veertigtal inbreuken vastgesteld", zegt arbeidsauditeur Gianni Reale. Dat is in dezelfde grootteorde als bij de invallen bij PostNL en DPD samen. Reale heeft de opdracht gegeven om het depot van GLS te laten verzegelen. 

De diensten van de sociale inspectie zijn vanmorgen binnengevallen in het pakjesdepot van koeriersbedrijf GLS in Puurs-Sint-Amands. "We zijn nog niet zo lang aan het controleren en er zijn nu al 39 inbreuken vastgesteld", zegt arbeidsauditeur Gianni Reale. Dat is in dezelfde grootteorde als het aantal inbreuken dat werd vastgesteld bij PostNL en DPD samen. De sociale inspectie viel daar een tiental dagen geleden al binnen.

Er is een probleem binnen de sector van de koerierdiensten

Arbeidsauditeur Gianni Reale

De veertigtal inbreuken die zijn vastgesteld zijn vergelijkbaar met die bij PostNL en DPD. Het gaat over inbreuken zoals zwartwerk, maar ook tegen deeltijdse arbeid, wat wil zeggen dat mensen buiten hun dienstrooster aan het werk waren. Er is ook iemand aangetroffen die aan het werk was, maar geen verblijfsvergunning heeft in ons land. "Omwille van het groot aantal inbreuken, en ook omdat GLS al eens gedagvaard is voor sociale fraude, heb ik besloten om het depot te laten verzegelen door de politie", aldus Reale.

Het probleem bij de koeriersbedrijven lijkt vooral over het systeem van onderaanneming te gaan. Het zijn kleinere koerierbedrijven die in opdracht van de grote spelers pakjes rondbrengen, maar die krijgen daar steeds minder geld en tijd voor, aldus de vakbonden. "De inbreuken zijn een terugkerend fenomeen en wijst erop dat er toch echt een probleem is bij die koeriersbedrijven (...) We zullen controles moeten blijven uitvoeren", aldus Reale nog. Minister voor Post Petra De Sutter (Groen) gaf al aan dat systeem te willen aanpassen zodat de grote bedrijven minstens zelf een deel van de bezorgers zelf in dienst moeten nemen

Meest gelezen