De Sint-Niklaaskerk, vroeger met een rij huisjes ernaast.

Huizen tegen Sint-Niklaaskerk of Oude Houtlei mét water: struin door Gent van vroeger en nu in nieuwe digi-expo van STAM

STAM, het stadsmuseum van Gent, lanceert een nieuwe digitale expositie met het werk van stadsfotograaf Edmond Sacré. Zijn werk, dat dateert uit het begin van de 20e eeuw, wordt in de expo vergeleken met de stad vandaag.

Wist je dat er vroeger tegen de Sint-Niklaaskerk, waar tegenwoordig café RAY staat, een rij huisjes stond? Dat en nog veel meer kan je ontdekken op de nieuwe digi-expo van het STAM. De expo toont het werk van de Gentse stadsfotograaf Edmond Sacré, die de stad rond 1900 portretteerde, naast een hedendaagse afbeelding.

Een stad in verandering

Edmond Sacré (1851 – 1921) was een Gentse fotograaf. Hij is vooral bekend om zijn foto’s aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Rond die eeuwwisseling onderging Gent een grondige transformatie en dat valt op in het werk van Sacré. De stad zag eruit als één bouwwerf. In die tijd was fotografie nog een relatief jong medium, dus het was toen pas voor het eerst dat grote veranderingen (zoals sloop-, bouw- en restauratiewerken) konden gedocumenteerd worden. 

Sacré legde onder meer vast hoe in de stadskern huizenblokken werden gesloopt, om nieuwe pleinen te creëren en de historische monumenten vrij te maken. Ook maakte hij een "voor en na" van de aanleg van verbindingswegen tussen het toenmalige zuidstation en het centrum. En al die beelden van toen, worden in de nieuwe digitale tentoonstelling van STAM vergeleken met een beeld van Google Street View.

Het werk van Sacré werd 10 jaar geleden ook al getoond in het STAM, toen in een fysieke tentoonstelling. De digitale tentoonstelling kan je via deze link ontdekken.

De bouw van het postgebouw op de Graslei
KIK-IRPA, Brussel

Meest gelezen