Radio 2

Stilstand, de nieuwe theatermonoloog van Stijn Meuris: "Alles stond stil, ook mijn hart"

Vrijdag gaat de vijfde theatertournee van Stijn Meuris in première in cultuurhuis De Zeepziederij in Bree. In Tirade #5: De "Stilstand" blikt hij terug op de coronacrisis. "Maar zelf stond ik ook 6 minuten lang stil, letterlijk, door een hartstilstand, twee dagen voor Kerstmis."

In Stilstand blikt Stijn Meuris terug op de coronacrisis en hoe ons land en de rest van de wereld plots stil kwam te staan. Maar Stilstand heeft ook een tweede en persoonlijke betekenis, door de hartstilstand van Meuris eind vorig jaar: "Het was over en uit. Ik ben de dokters van het Jessa Ziekenhuis dan ook ontzettend dankbaar." 

Alles is echt gebeurd, maar het zou kunnen dat ik het links en rechts wat heb aangedikt

Stijn Meuris

 De coronacrisis was ook voor Meuris lang en lastig. "Mijn karakter laat dat gewoon niet toe, dat alles stil lag en afgezegd werd. En de crisis is na anderhalf jaar nog niet gegaan." Voor de voorstelling moest Stijn Meuris ook in zijn eigen geheugen beginnen graven. "Het is raar hoe snel wij bepaalde gebeurtenissen vergeten, ook al waren die wekenlang in het nieuws. Dat we in "ons kot" moesten blijven en hoe wij 's anderendaags allemaal wc-papier gingen kopen."

Luister hier naar het lange gesprek met Stijn Meuris

Meest gelezen