Archieffoto

Opnieuw wijziging in teststrategie voor gevaccineerden: toch 1 test op (of rond) dag 5 na hoogrisicocontact

Mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad, zullen zich dan toch pas op dag 5 na het contact moeten laten testen. Dat heeft Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, gezegd tijdens een persconferentie van het coronacommissariaat. Het is de tweede wijziging in de Belgische teststrategie op minder dan een week tijd. 

De verschillende ministers van Volksgezondheid hadden vorige zaterdag nog beslist dat mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad met iemand die corona heeft, zich alleen nog op de eerste dag na dat contact moeten laten testen. Diezelfde ministers hebben nu, enkele dagen later, beslist om die test niet op de eerste dag na het contact maar op de vijfde dag te laten plaatsvinden.

Wie gevaccineerd is zal zich na deze nieuwe wijziging nog steeds slechts een keer moeten laten testen na een hoogrisicocontact, maar die test zal gebeuren op dag 5 na het contact en dus niet op de eerste dag na het contact.  

Concreet zal iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad, nog steeds twee testcodes ontvangen, maar je bent enkel verplicht om de eerste te gebruiken rond de vijfde dag na het contact. Hierdoor wil men het aantal testen verminderen, maar toch de kans op gemiste besmettingen beperken. De code zal geldig zijn van de derde tot de zesde dag na het hoogrisicocontact.

In principe wil dat zeggen dat de persoon die een hoogrisicontact heeft gehad langer in quarantaine zal moeten, tot het resultaat van de pcr-test binnen is. Er is echter een uitzondering: vanaf de vierde dag na het hoogrisicocontact mag je uit quarantaine, indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt.

Voor wie niet gevaccineerd is, wijzigt er trouwens niks. Zij moeten zich nog steeds op dag 1 en op dag 7 laten testen.

Kritiek van de huisartsen

De persconferentie kwam er na hevige kritiek op het nieuwe testbeleid. Vooral de huisartsen waren niet te spreken over de teststrategie die vorige zaterdag in het leven werd geroepen. "Deze nieuwe teststrategie is niet realiseerbaar, verhoogt de viruscirculatie en de druk op de huisartsen, klonk het bij Roel van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. 

De vereniging kondigde ook aan dat ze zelf een andere teststrategie zou adviseren aan de huisartsen. "Wij hadden zelf een teststrategie uitgewerkt, waarbij we hadden voorgesteld om iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad vijf dagen in quarantaine te plaatsen, en in die tussenperiode de tijd te geven om een testcode en een quarantaine-attest te ontvangen en een test te laten afnemen."

Het lijkt er dus op dat de ministers van Volksgezondheid met de nieuwe wijziging tegemoet komen aan de eisen van de huisartsen. De nieuwe regels lijken alleszins enorm hard op het voorstel van Domus Medica. 

Karine Moykens (Interfederaal Comité Testing en Tracing) legt uit hoe de nieuwe teststrategie er precies uitziet.

Videospeler inladen...

Meest gelezen