Theatermaker Stany Crets woedend over plannen om binnenevenementen te verbieden: "Pure mismeestering"

Theatermaker Stany Crets reageert boos op de plannen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om binnenevenementen tot 15 december te verbieden. Jambon vraagt dat het overlegcomité daarvoor snel opnieuw bijeenkomt. "Als ze ons vorige week hadden gezegd dat we zouden moeten sluiten, hadden we een pak geld kunnen besparen", zegt Crets.

Vlaams minister-president Jan Jambon wil dat alle recreatieve binnenactiviteiten verboden worden. Op het overlegcomité van vorige week was beslist dat die nog wel door konden gaan als mensen zitten en het mondmasker dragen.  Maar omdat de coronacijfers blijven stijgen en de ziekenhuizen overbelast zijn, wil Jambon verder gaan en alvast tot 15 december alles afgelasten. Het gaat dan onder andere over theatervoorstellingen, concerten en beurzen.

Antwerps theatermaker Stany Crets heeft twee producties die binnenkort in première gaan, de Winterrevue en de Sound of Music: " Dit is een koude douche. Ik zag het nieuws daarstraks op sociale media verschijnen en werd prompt een beetje misselijk. Net nog mocht er gerepeteerd worden en vandaag dreigt men de hele sector weer te sluiten."

Voor de twee producties worden momenteel nog decors gebouwd en zijn een hele groep mensen aan het werk. "Als ze ons vorige week hadden gezegd dat we zouden moeten sluiten, hadden we een pak geld kunnen besparen. Maar zelfs als we nu tóch zouden mogen openblijven, wat ik ten zeerste betwijfel, is het kwaad geschied. Want mensen gaan weer twijfelen om tickets te kopen. Het is pure mismeestering", zegt hij.

Zelfs als we tóch niet moeten sluiten, is het kwaad al geschied. Want mensen gaan weer twijfelen om tickets te kopen

Theatermaker, acteur en regisseur Stany Crets

Of het er misschien toch niet van komt? Stany Crets vermoedt dat Vlaams Minister-President Jambon zijn uitspraak niet zomaar doet en dat het verbod er vermoedelijk wel zal komen.

"Ik heb alle begrip voor de zorgsector en dat de situatie daar zeer precair is maar in de culturele sector is de toestand ook precair", zegt Crets. Vooral ook dat het veld niet is geraadpleegd maakt Crets kwaad.

"Natuurlijk willen we solidair zijn maar waarom kunnen ze ons niet op tijd zeggen dat we dicht moeten? Alles opstarten, kost handenvol geld. Er is bovendien nog met geen woord gerept over steunmaatregelen, als die er al komen zijn ze maar een druppel op een hete plaat. Niemand kan de gemaakte kosten terugbetalen. Dit is een ramp voor de culturele sector."

Crets heeft het niet alleen over een communicatieprobleem maar ook incompetentie: "Ze kennen het veld niet. Ze weten niet hoeveel mensen hier werkzaam zijn, hoeveel geld er omgaat in de sector."

Wat kunnen we doen? "Ik kan alleen maar doorgaan met mijn ploeg tot iemand zegt dat we de stekker er moeten uittrekken. En ik ben er bijna zeker van dat dat zal gebeuren", zegt een weinig hoopvolle Crets.

Meest gelezen