Tweede besmetting met omikronvariant in ons land, andere stalen worden onderzocht

Er is een tweede besmetting vastgesteld in ons land met de nieuwe omikron-variant. De persoon is niet in het buitenland geweest, maar had wel contact met iemand die naar het buitenland reisde. De man, afkomstig uit het Franstalig landsgedeelte, heeft slechts lichte symptomen en is gevaccineerd. 

Op 26 november dook er een eerste besmetting op in ons land met de omikron-variant en vandaag werd ook een tweede geval ontdekt. De twee patiënten hebben geen link met elkaar. Het tweede staal is afkomstig van Franstalig België. De man voelt zich niet ziek en heeft slechts lichte symptomen. "De man heeft weinig last, maar we weten nog niet wat die variant zal doen met ouderen. Daar hebben we wereldwijd nog geen ervaring mee", aldus viroloog Marc Van Ranst.

Er gaan de komende dagen of zelfs sneller nog nieuwe gevallen opduiken, net zoals in onze buurlanden.

Viroloog Marc Van Ranst

De besmette man is zelf niet in het buitenland geweest, en heeft het coronavirus in België opgelopen door mogelijk in contact te komen met iemand die wel naar het buitenland reisde. "De precieze omstandigheden moeten nog worden onderzocht", getuigt Van Ranst. 

Ondertussen worden er nog een tiental andere stalen onderzocht, maar het virus is mogelijk al langer aanwezig. "Wij waren de eerste in Europa om de nieuwe variant te detecteren en er gaan de komende dagen of zelfs sneller nog nieuwe gevallen opduiken, net zoals in onze buurlanden." 

Hoe sporen ze die omikronvariant eigenlijk op? Bekijk hier de journaalreportage in het labo van het UZ Leuven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen