Utrecht neemt maatregelen tegen luchtvervuiling: wie kachel of open haard laat weghalen, krijgt daar 2.000 euro voor

De Nederlandse gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat haar inwoners subsidies kunnen krijgen als ze hun houtkachel of open haard laten weghalen. Iedere Utrechtenaar die gehoor geeft aan de oproep, kan er 2.000 euro voor krijgen. Met de maatregel wil de gemeente de strijd aanbinden met de luchtvervuiling in de stad. Eerder organiseerde ze ook al speciale "stooktrainingen". 

Met de kerstperiode in zicht zijn heel wat mensen traditiegetrouw druk in de weer met het verzamelen van hout voor hun kachel of open haard. Een houtkachel brengt heel wat gezelligheid met zich mee, maar waar vaak minder bij stil wordt gestaan, zijn de nefaste gevolgen voor ieders gezondheid. Bovendien is de rook ook erg schadelijk voor het milieu. De Nederlandse gemeente Utrecht beseft dat en maant burgers aan om hun kachel of open haard te laten verwijderen. 

"Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan overlast veroorzaken. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur daarom liever wat vaker uit", schrijft de gemeente op haar website.

Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben extra last van houtstook

Het opstoken van hout is dan ook echt ongezond. Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolmonoxide vrij in de lucht, maar ook CO2, het broeikasgas dat een belangrijke rol speelt in de opwarming van de aarde. Bovendien vliegt de warmte door de schoorsteen, waardoor een groot deel van de warmte verloren gaat en buurtbewoners mogelijk last ondervinden van geurhinder. 

Subsidie als beloning

Inwoners die een vuurtje maken, zijn volgens Utrecht de belangrijkste bron van luchtvervuiling waartegen de gemeente zelf iets kan ondernemen. Daarom komt zij nu met een voorstel op de proppen die Utrechtenaars aan het denken moet zetten. Als inwoners beslissen om hun haarden en kachels weg te doen of onbruikbaar te laten maken, kunnen ze hiervoor beloond worden met 2.000 euro subsidie. Mensen met lage inkomens die de wens van de gemeente willen inwilligen, kunnen een extra subsidie aanvragen. Voor hen kan de som oplopen tot 4.000 euro. 

Aan burgers die daar niet meteen voor staan te springen, biedt de gemeente andere opties. Zo kunnen mensen ervoor kiezen hun oude kachel te laten vervangen door een modern exemplaar dat voldoet aan de hoge eisen op het gebied van energiezuinigheid en uitstoot. Utrechtenaars die daar voor te vinden zijn, kunnen 500 euro krijgen. 

Stooktrainingen en voorlichtingscampagne voor sceptici

De gemeente beseft natuurlijk dat niet iedere Utrechtenaar zal ingaan op het voorstel. Mensen mogen dan ook nog steeds een vuurtje maken, zij het op een zo schoon mogelijke manier. Om ervoor te zorgen dat inwoners weten hoe ze dat best doen, sloegen de gemeente, de Veiligheidsregio Utrecht en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche de handen in elkaar en organiseren zij samen twee speciale "stooktrainingen" voor geïnteresseerden. 

Bovendien is de gemeente een voorlichtingscampagne begonnen om sceptische Utrechtenaren in te lichten over de schadelijke gevolgen van de houtrook. Ze doen dat onder het mom "Laat het vuur liever wat vaker uit en als je stookt, doe dat dan zo schoon mogelijk". 

In onderstaande video gaf de gemeente haar inwoners al enkele tips om zo schoon mogelijk te stoken:

Meest gelezen