Radio 2

Vergunningen voor bootjes en koetsen in Brugge herbekeken: “Moet mogelijk worden voor nieuwe bedrijven om vergunning te krijgen”

De stad Brugge zal vanaf 2027 op een andere manier samenwerken met de bedrijven die met de koetsen rijden en met de bootjes op de Reien varen. Dat heeft de gemeenteraad deze week beslist.

Al jaren zijn het dezelfde families die door Brugge met de koetsen rijden en met de bootjes varen met toeristen. Andere uitbaters werden buitenspel gezet en dat mag niet langer van Europa. “De huidige vergunningen konden steeds onbeperkt verlengd worden en de bestaande uitbaters kregen ook altijd voorrang in de aanvraagprocedure. Daardoor was het bijna onmogelijk voor nieuwe bedrijven om zo’n vergunning te krijgen”, zegt schepen van Toerisme Piet Pierins. Vanaf 2027 zou elk bedrijf zich kandidaat moeten kunnen stellen om zo'n uitbating te doen. 

Investering

De beslissing van de gemeenteraad zorgt voor veel stress en ongerustheid bij de bootjesmannen. Zeker omdat ze net aan het investeren zijn in elektrische boten. Eén elektrische boot kost zo’n 200.000 euro.

Volgens schepen van Toerisme, Philip Pierins is die onrust nergens voor nodig “Die mensen zijn daar inderdaad niet echt gelukkig mee. De uitbating gaat over van generatie op generatie in dezelfde families, maar wij moeten in orde zijn met de Europese wetgeving.” De schepen schat de kans klein dat ze hun concessie gaan verliezen. “Want wie gaat er morgen een steiger aanleggen en meteen voldoende boten en personeel hebben om ermee te varen?”

Meest gelezen