Vlaams Belang lanceert campagne "Fort Europa": "Aansluiten bij zij die weten dat open grenzen gelijk zijn aan miserie"

Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat de Europese Unie een "Fort Europa" wordt tegen migranten. De partij heeft daarvoor 50 maatregelen klaar, waaronder het bouwen van een fysieke muur indien nodig. "We geloven in een sterk fort met hoofdzakelijk juridische regels, maar als het nodig is moeten we ook onze Europese buitengrenzen fysiek afschermen", vertelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. 

"Wij geloven dat er werk gemaakt moet worden van een Fort Europa", begint Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij de voorstelling van de nieuwe campagne om een asielcrisis tegen te gaan. "Het huidige beleid is de oorzaak van heel wat doden. Die kunnen we vermijden door onze Europese buitengrenzen juridisch en fysiek af te schermen." Aan de hand van 50 beleidsvoorstellen, waaronder het bouwen van muren of hekken aan de Europese buitengrenzen, wil Vlaams Belang "een haalbare manier aanreiken voor de aanpak van een nieuwe migratiecrisis". 

Dit is niet uit haat voor mensen buiten onze grenzen, maar uit liefde voor de mensen binnen onze grenzen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Volgens Van Grieken bleken hekken, muren of schrikdraad al eerder een goede oplossing. "De Balkanroute is op die manier opgedroogd en ook nu in Wit-Rusland en Polen zijn fysieke grenzen een oplossing. Het is niet mijn eerste keuze, maar als het nodig is, is het nodig." Vlaams Belang gelooft dat de Europese Unie solidair moet zijn met de naties aan de buitengrenzen en hen de nodige financiële en materiële ondersteuning moet bieden. 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legde vanmiddag in "Het Journaal" uit wat de campagne "Fort Europa" net inhoudt.

Videospeler inladen...

Waarborg betalen

Vlaams Belang pleit ook voor het betalen van een waarborg door asielzoekers. "We zien dat de toestroom van asielzoekers jaar na jaar toenneemt. 63 procent van die aanvragen hebben geen recht op asiel." zegt Van Grieken. "Daarom willen we werken met een waarborg, net als in Denemarken. Asielzoekers moeten alles afgeven wat ze meer bezitten dan 2.000 euro, en als ze erkend worden als asielzoeker krijgen ze alles terug. Zo niet moeten ze het bedrag afgeven dat ze de maatschappij gekost hebben door hun foute aanvraag." 

Vlaams Belang wil een juridisch kader voor pushbacks, zodat wanneer iemand bewust de grens oversteekt, de EU de persoon kan terugsturen. Tot slot wil de partij in elke politieregio minstens één agent die zich specialiseert in onwettig verblijf en die mensen actief opspoort. "Dit is niet uit haat voor mensen buiten onze grenzen, maar uit liefde voor de mensen binnen onze grenzen", zegt Van Grieken. 

Meest gelezen