"W817"-film "8eraf!" vanaf vandaag in bioscoop: "Magie tussen die personages met een hoek af is er nog altijd"

Vanaf vandaag kan iedereen in de bioscoop naar "8eraf!", de "W817"-film. Meer dan 50.000 fans die de film mee financierden door vooraf een ticket te kopen, hebben hem intussen al kunnen zien. Waarom de cultreeks generatie na generatie blijft aanspreken en er daardoor nu ook een film is, daarover sprak VRT NWS met Kadèr Gürbüz (Birgit) en Govert Deploige (Steve). "De magie tussen ons was er nog steeds, het was net alsof we elkaar de dag ervoor nog op de set gezien hadden." 

"W817", de film, waarom?

De komische jongerenreeks "W817" liep van 1999 tot 2003 op Ketnet, maar wordt tot vandaag herhaald. Verschillende generaties groeiden ermee op. "W817" speelt zich af in een studentenhuis waar een aantal jongeren samenwonen en praten over alles wat hen bezighoudt. 

Het idee voor een film ontstond toen de cast eind 2017 voor 20 jaar Ketnet samen optrad tijdens de "Throwback Thursday"-concerten in het Sportpaleis. De zogenoemde Sportpladijs-concerten (een verwijzing naar de versprekingen van Samson) lokten in totaal 70.000 Ketnet-fans. Pas daar voelden de acteurs echt welke impact de reeks nog altijd had. 

Zo'n Sportpaleis, da's een gigantische belevenis, dat heeft ons wakker geschud 

Govert Deploige
Videospeler inladen...

In "8eraf!", de "W817"-film, zijn alle personages uitgenodigd op het huwelijksfeest van Carlo (Jenne Decleir).

"We komen samen om van dat feest “te genieten”, tussen grote aanhalingstekens, want er gebeurt vanalles, het zou geen "W817" zijn anders, met al die personages met een hoek af", legt Kadèr Gürbüz (Birgit) uit.  Het motto van de film is niet voor niets: "Iets ouder... niets wijzer". 

Bekijk de trailer van "8eraf!": 

20 jaar later: "Magie van personages blijft"

Voor de acteurs was het een absolute voorwaarde dat de personages geëvolueerd zouden zijn. De draad gewoon oppikken waar de reeks gestopt was, dat kon niet en zou volgens Deploige "potsierlijk" geweest zijn.  

"We wilden toch nog een verhaal vertellen dat geloofwaardig is, wij zijn geen studenten meer", legt Kadèr Gürbüz uit. Alle ingedriënten die de reeks tot een succes gemaakt hebben, zitten volgens de acteurs in de film. Opnieuw in de huid van Steve en Birgit kruipen, voelde dan ook meteen heel vertrouwd aan. 

Ik geloofde de andere personages, dus ik ga er ook van uit dat zij mij geloofden. Ik ben heel blij met het resultaat 

Kadèr Gürbüz
Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Crowdfundingsactie, een (berekend) risico?

De "W817"-film zou en kon er pas komen wanneer 50.000 fans zorgden voor een deel van het budget. Tussen 4 maart en 4 april 2020 kochten 50.000 fans een ticket van 15 euro (goed voor in totaal 750.000 euro). 

Fenomenaal dat zoveel mensen beslissen om 15 euro uit te geven aan iets waarvan ze niet weten wat het gaat worden 

Govert Deploige

Of dat ging werken, daar hadden ook de acteurs totaal geen idee van, zeker niet toen een week na de start van de crowdfundingactie de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte en het hele land op slot ging. 

Videospeler inladen...

Wat is de succesformule?

Maar wat is nu de succesformule van de reeks? Gürbüz en Deploige zoeken de verklaring in de combinatie van de -vaak- ernstige thema's die in de reeks zaten, de typische, soms absurde, humor en de herkenbaarheid van de verschillende personages.  

Het waren heel veel stijlen door elkaar die toch op één of andere manier een geheel vormden  

Govert Deploige
Videospeler inladen...

"W817", een cultreeks voor generatie na generatie

Toch is "W817" eigenlijk pas na verloop van tijd echt populair geworden. Generatie na generatie smult ervan en zo is het intussen een sort cultreeks geworden. 

De verhaallijnen zijn zo universeel en van elke dag dat je die reeks volgens mij nog 100 jaar kunt heruitzenden 

Kadèr Gürbüz
Videospeler inladen...

Het blijvende succes van de reeks is ook een perfect voorbeeld van het nostalgische gevoel dat al enkele jaren leeft bij generaties twintigers, dertigers en veertigers, die teruggrijpen naar reeksen uit het verleden. 

En wat nu, na "8eraf!"?

Of het succes van de reeks en het uitbrengen van een film nu 20 jaar later, naar (nog) meer smaakt, is dan ook een voor de hand liggende vraag. Op dit moment zijn er officieel nog geen nieuwe plannen, maar "zeg nooit nooit", benadrukken Gürbüz en Deploige tot slot. 

Ik denk niet dat we nog eens 20 jaar moeten wachten, dan is het de rollatorversie 

Govert Deploige
Videospeler inladen...

Meest gelezen