Neurochirurg uit Aalst in open brief: "Wie zich niet laat vaccineren, moet zelf opdraaien voor ziekenhuiskosten"

Neurochirurg Geoffrey Lesage uit Aalst vindt dat vaccinweigeraars zelf voor de zorgkosten moeten opdraaien. De arts van het OLV-ziekenhuis in Aalst roept daartoe op in een open brief. Volgens hem zijn het de mensen die zich niet willen laten vaccineren, die nu voor een onhoudbare druk op de zorgsector zorgen. 

Het OLV-ziekenhuis in Aalst sluit door de coronadruk vanaf maandag een operatiezaal, om personeel vrij te maken om bij te springen op de andere afdelingen. Ook in andere ziekenhuizen worden niet dringende operaties uitgesteld. 

Het was dat nieuws dat neurochirurg Geoffrey Lesage deed steigeren: "Laat antivaxers zelf voor de zorgkosten opdraaien", schrijft hij in een open brief. "Op intensieve zorg is meer dan de helft van de patiënten niet gevaccineerd: als zij hun prik wel hadden gekregen, zou men komen op minder dan vierhonderd patiënten daar. Nu liggen er achthonderd en het stijgt nog."

Zachte heelmeesters, stinkende wonden

De opinie van Lesage heet "Zachte heelmeesters, stinkende wonden", naar een middeleeuwse spreuk die verwees naar een kordaat medisch optreden.  "Als het nodig was om zware infecties van simpele wonden te vermijden, werd er ingegrepen. Als je snijdt, doe het dan goed en twijfel niet. Niemand van onze excellenties durft de bistouri (i.e. scalpel) te hanteren, angstig als ze zijn om hun kiezers te verliezen.” 

De verantwoordelijkheid ligt volgens hem dan ook voor een groot deel bij de overheid: “Reeds weken is het dweilen met de kraan open door mijn collega-specialisten om de vorige, uitgestelde zorg te trachten weg te werken, en dit in een nooit volledig tot ontplooiing gekomen gezondheidssyteem. En nu mag alles opnieuw meteen gestaakt worden. Het jarenlange wanbeleid komt nu volledig tot uiting”. 

Als je snijdt, doe het dan goed en twijfel niet 

Geoffrey Lesage, neurochirurg OLV-ziekenhuis Aalst

Lesage benadrukt wel dat het zijn persoonlijke mening is, die wel gedeeld wordt door verschillende collega's. "De verantwoordelijkheid ligt bij het individu, en sommige mensen kunnen zich nu eenmaal niet aan bepaalde richtlijnen houden. Daarom denk ik: wie niet horen wil, moet voelen. " 

Meest gelezen