Rijksmuseum in Amsterdam pakt uit met grootste Vermeer-expositie ooit

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer organiseren. De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. De “grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” vindt plaats in het voorjaar van 2023.

Het Rijksmuseum in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam maakt zich voor het eerst in zijn geschiedenis op voor een tentoonstelling die volledig in het teken zal staan van nationale legende Johannes Vermeer. De expositie is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag.

In 1632 werd Johannes Vermeer geboren in Delft, waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Toen hij in 1675 overleed, had hij amper naam gemaakt als schilder. Het was pas vanaf de 19e eeuw dat werken van Vermeer meer en meer aandacht kregen.

De verstilde, introverte binnenhuisscènes die hij afbeeldde met veel aandacht voor het licht, groeiden uit tot wereldwijde topstukken, waarvan er op dit moment vier te bezichtigen zijn in het Rijksmuseum. Onder hen ook “Het melkmeisje” en “Het straatje”. 

Bezoekers bewonderen werk van Vermeer in het Rijksmuseum.

Voor de overzichtstentoonstelling vult het Rijksmuseum dat aanbod aan met schilderijen die het laat overkomen uit verschillende musea. Het gaat onder meer over “Het meisje met de parel” uit het Mauritshuis in Den Haag, “De geograaf” uit het Städel Museum in Frankfurt, “De Schrijvende vrouw met dienstbode” uit The National Gallery of Ireland in Dublin en “De Vrouw met weegschaal”, dat momenteel in The National Gallery of Art in Washington D.C. hangt. Naast deze bekende werken zal het Rijksmuseum ook schilderijen in bruikleen nemen die nooit eerder in Nederland tentoongesteld werden. 

Het net gerestaureerde "Brief lezende vrouw aan het open raam" uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.
Gemäldegalerie Alte Meister, SKD, Foto: Wolfgang Kreische

Dat het Nederlandse museum erin slaagt om al deze werken onder één dak te brengen, is op z’n minst een bijzondere prestatie te noemen. Schilderijen van Vermeer worden immers slechts in uitzonderlijke gevallen uitgeleend door andere musea. Aangezien de Nederlander met 35 schilderijen maar een erg klein oeuvre heeft nagelaten, behoren zijn iconische schilderijen in elk museum tot de topstukken.

Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum, kan het dan ook maar moeilijk geloven dat internationale musea toch bereid waren om hun stukken van Vermeer uit te lenen. Volgens Dibits zal dat in de toekomst namelijk steeds minder vaak het geval zijn. De Nederlander vreest dat de toenemende rivaliteit tussen musea dergelijke internationale samenwerkingen zal dwarsbomen. 

"Nu al meer werken dan ik ooit had durven dromen"

Op dit moment probeert Dibbits nog een aantal andere musea te overtuigen om hun schilderij(en) van Vermeer uit te lenen aan het Rijksmuseum. “Ik denk dat het onmogelijk is om ze allemaal te bemachtigen, maar we hebben er nu al meer dan ik me ooit had kunnen voorstellen”, aldus de directeur van het museum. De Nederlander meent dat alle schilderijen samen onder één dak ervoor kunnen zorgen dat een nieuwe generatie kennis maakt met Vermeers schilderkunst. 

Dibbits hoopt dan ook dat de tentoonstelling minstens even succesvol wordt als de laatste grote Vermeer-expositie in Nederland. Die vond plaats in het Mauritshuis in 1996 en lokte toen meer dan 450.000 bezoekers. Het is daarmee nog steeds de meest bezochte tentoonstelling in het Haagse museum. 

Het Rijksmuseum in Amsterdam.
© WORLD PICTURES - creative.belgaimage.be

Meest gelezen