Radio 2

Roeselaarse school test 300 kleuters en scholieren om covidplaag in kaart te brengen

In Roeselare ondergaan vandaag alle aanwezige kleuters en leerlingen van de GO! Basisschool De Plataan, zo'n 300, een pcr-test om de covidplaag in kaart te brengen. De voorbije week gingen al vier klassen in quarantaine, samen zo’n 100 leerlingen. “We vermoeden dat heel wat kinderen besmet rondlopen op school maar geen symptomen vertonen. De uitslag van deze meting zal bepalen welke maatregelen we nog moeten nemen”, zegt de directeur van de school. 

Het is uitzonderlijk dat een hele school een pcr-test ondergaat, zo blijkt uit navraag bij het CLB en de stad Roeselare die de actie mee coördineren. “De besmetting in De Plataan liep duidelijk uit de hand, we hebben er te maken met een grote uitbraak waarbij op het eerste gezicht slechts één klas gevrijwaard bleef van een besmetting”, klinkt het bij het CLB. “De procedure contact-tracing bracht hier geen oplossing. Vandaar de nulmeting waarbij iedereen wordt getest.”

Radio 2

Drie teststraten

De operatie werd zorgvuldig voorbereid. “Maandagavond werd de knoop doorgehakt na overleg met het CLB, de stad Roeselare en AZ Delta en de voorbije 24 uur zijn we bezig geweest om alles grondig voor te bereiden”, zegt schooldirecteur Mieke Vandemaele. “AZ Delta stuurde drie mensen die de pcr-test vakkundig uitvoerden. Per teststraat werden zo’n 100 kinderen gecontroleerd. Nu wachten we de resultaten af die binnen 24 uur zullen afgeleverd worden. Donderdagavond beslissen we over de volgende stap, afhankelijk van de uitslag van de nulmeting. Dat kan gaan over de sluiting van de school, of misschien kunnen we gewoon verder blijven werken. We kunnen het nu nog niet zeggen.”

De meeste kleintjes toonden zich zeer kordaat!

Mieke Vandemaele, directeur GO! Basisschool De Plataan

Flinke leerlingen en kleuters

Voor jonge kinderen is het een hele opgave om een pcr-test te ondergaan. In sommige gevallen hebben ouders gevraagd om de test bij te wonen. “Maar tot nu toe is iedereen flink geweest, ik denk dat iedereen een mooi geschenk van Sinterklaas verdient”, lacht Vandemaele. “Voordeel is wel dat ze zien dat hun klasgenootjes in hetzelfde schuitje zitten en met de steun van de leerkracht tonen de meeste kleintjes zich zeer kordaat!” Rond de middag hadden zo’n 300 kinderen de pcr-test ondergaan. In totaal telt basisschool De Plataan aan de Meersstraat in Roeselare zo’n 360 kleuters en scholieren. 

radio 2

Meest gelezen