Elsene krijgt voor het eerst een Nederlandstalige gemeenteschool

Elsene heeft een plan klaar voor een nieuwe school, het wordt de eerste Nederlandstalige gemeentelijke basisschool in de gemeente. Er zal plaats zijn voor 250 kinderen in zowel kleuter- als lager onderwijs. En dat is goed nieuws als je weet dat Brussel een groot tekort heeft aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs. 

De nieuwe school in Elsene komt in een dichtbewoonde wijk in de Graystraat en zal deel uitmaken van de recent aangelegde groene site van de Mussengang. De gebouwen waar de school in onder gebracht wordt, zullen volledig gerenoveerd worden. Maar de mooie art deco-gevel zal behouden blijven. Er wordt gezorgd voor veel lichtinval in de klassen en de leerlingen krijgen een groene speelplaats. De kosten voor de werken worden geschat op een kleine 5,8 miljoen euro.  Er is een dossier voor co-financiering ingediend bij de Vlaamse overheid  en bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Tegen 2025 zou de school klaar moeten zijn. 

Er is al langer een tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, zeker ook in Elsene: bijna 70 procent van de Nederlandstalige Elsense kinderen gaat naar een school in een andere Brusselse gemeente. De nieuwe school is dus bijzonder goed nieuws, dat vindt ook Els Gossé, schepen van Nederlandstalig Onderwijs: “Voor mij was een oplossing vinden voor het grote tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs een absolute prioriteit. Ik ben dan ook enorm blij dat we met het schepencollege dit historische nieuws kunnen aankondigen. De nieuwe school past helemaal binnen onze visie voor de stad: na de renovatie zal de school een veilige, groene en lichtrijke omgeving zijn waar 250 kinderen zich maximaal zullen kunnen ontwikkelen.”

Meest gelezen