Leen De Smedt

Erembodegemnaars ongerust over tijdelijke noodbrug: "Een kind kan hier gewoon in de Dender vallen", stad belooft extra maatregelen

In Erembodegem, bij Aalst, heeft de Vlaamse Waterweg op vraag van de stad een noodbrug geplaatst zodat voetgangers de Dender ook tijdens de werken aan de gewone brug kunnen oversteken. Maar volgens verschillende buurtbewoners en ouders is de tijdelijke brug te gevaarlijk. Er komen nu extra veiligheidsmaatregelen. 

Volgende maandag starten er werken aan de gewone brug over de Dender in Erembodegem bij Aalst. Om het voor de inwoners ook tijdens de werken mogelijk te maken om vlot van de ene naar de andere kant te raken heeft de Vlaamse Waterweg op vraag van de stad een tijdelijk ponton op het water gelegd dat dienst moet doen als een noodbrug. Maar niet iedereen heeft veel vertrouwen in het bouwwerk. "De noodbrug voldoet helemaal niet aan de veiligheidsregels", klinkt het bij Karl Jonckheere van het oudercomité van een basisschool in de buurt. "De brug is te steil en als het glad is kan je makkelijk uitglijden en in de Dender vallen."

Er bengelen elektriciteitskabels boven het water die je gewoon kan aanraken

Els Neukermans, handelsvereniging Erembodegem

"Erembodegem is een levendige gemeente met een station, een vaccinatiecentrum en dus ook scholen. Heel veel mensen zullen van deze brug gebruik willen maken", gaat Jonckheere verder. Hij pleit onder meer voor een betere omheining zodat je minder makkelijk kan vallen. "Er zijn heel wat cafés met bezoekers die misschien soms een glas te veel op hebben. Zij kunnen nu te gemakkelijk in het water sukkelen", zegt Els Neukermans van de handelsvereniging Erembodegem. Ze stelt zich ook vragen bij de elektriciteitskabels van de verlichting die volgens haar onbeschermd zijn. 

Schoolbus rijdt rond om overtocht te vermijden

De bezorgdheid leeft ook bij organisaties in het dorp. Eén school besliste al de schoolbus om te laten rijden om zo te vermijden dat kinderen de noodbrug over moeten. "Dat zegt toch genoeg", klinkt het. 

Er komen aanpassingen maar het gaat om een tijdelijke brug die er komt op onze vraag, anders was er helemaal niets 

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), schepen van Mobiliteit

De bezorgde buurtbewoners namen ook contact op met de stad. Schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) begrijpt de ongerustheid en belooft in overleg met de Vlaamse Waterweg morgen al extra maatregelen. "Er komen doeken om de zijkanten van de brug beter af te schermen, we gaan ook zorgen dat het hier niet te drassig wordt. Als het gaat vriezen zal de noodbrug ook gestrooid worden." De Gucht benadrukt ook dat de brug eerder al zonder problemen gebruikt is in Turnhout. "Aalst heeft deze brug geregeld om de hinder van de werken voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken, anders was er niets."

Meest gelezen