Filosoof Loobuyck wil opkomstplicht in vaccinatiecentra: "Weigeraars uitleggen dat ze mogelijk geen prioritaire zorg krijgen"

Ook wie geen prik wil tegen corona, moet verplicht langslopen bij het vaccinatiecentrum. Dat voorstel lanceert moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) vandaag in Gazet van Antwerpen en eerder in "De Wereld van Sofie" op Radio 1. "Zo kunnen we vaccinweigeraars officieel informeren over de gevolgen van hun keuze. Bijvoorbeeld dat ze geen prioriteit krijgen in de zorg", zegt Loobuyck op Radio 2 Antwerpen.

Hoe kan je vermijden dat zorgpersoneel hartverscheurende keuzes moet maken over wie het wel of niet kan helpen? Met die insteek lanceert moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) een opvallend idee. Iedereen moet verplicht een bezoek brengen aan het vaccinatiecentrum, ook vaccinweigeraars.  "Een coronavaccin verplichten als overheid is misschien moeilijk, maar je kan de juiste informatie wél bij iedereen krijgen", zegt Loobuyck op Radio 2. "

Patrick Loobuyck heeft zijn idee ook toegelicht in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Vaccinweigeraars confronteren

Hoe ziet Loobuyck dat concreet? "Je kan iedereen in het vaccinatiecentrum confronteren met de voor- en nadelen van het vaccin en met de gevolgen van hun keuze. Zo moet je duidelijk maken dat je zonder vaccin niet in de zorg aan de slag kan, dat je risico om in het ziekenhuis te belanden groter is, enzovoort.  Men kan ook zeggen: als zorgverleners in heel extreme situaties moeten kiezen tussen patiënten, zal u niet bovenaan staan."

Loobuyck wil dat laatste meteen nuanceren. "Iemand medische zorg weigeren is ethisch nooit verantwoord. Maar helaas moeten individuele zorgverleners die verschrikkelijke keuze nu wel maken. Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid. Het is veel te eenvoudig om te zeggen dat deze crisis enkel de schuld is van de niet-gevaccineerden." 

Je kan vaccinweigeraars bijvoorbeeld duidelijk maken dat ze geen prioritaire zorg krijgen

Patrick Loobuyck

Falende overheden

Waar schieten onze beleidsmakers volgens de moraalfilosoof tekort? "De overheden moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Dat wil zeggen burgers beschermen en medische zorg en de ziekenhuiswerking garanderen. Dat is niet gebeurd. Het beleid staart zich blind op de bedden in de Intensieve Zorg. Als het daar te druk is, gaat men op de rem staan met strengere maatregelen. Maar dat is veel te laat. Men zou beter luisteren naar de huisartsen en de eerstelijnszorg die veel sneller op de hoogte zijn van ziekte en besmettingen. Helaas viel hun alarmkreet telkens in dovemansoren."

Ilse Degreef: "Statistisch gezien zal dit het probleem niet oplossen"

Ilse Degreef, chirurg in het UZ Leuven, voelt weinig voor het voorstel van een opkomstplicht. "We hebben het over minder dan 10 procent van de (volwassen) bevolking [die zich niet laat vaccineren]", zegt ze in "De afspraak". "Statistisch gezien zal dit het probleem niet oplossen. Dan focussen we ons in de vaccinatiecentra hierop en belasten we de mensen die daar vrijwillig werken om zoveel mogelijk mensen zo efficiënt mogelijk te vaccineren. Terwijl je één gesprek voert, kan je tien anderen vaccineren."

Meest gelezen