Radio 2

Geluidsschermen E40 in Oud-Heverlee worden niet allemaal vervangen: "Je zal geraas horen tot 600 meter verderop"

Inwoners van Oud-Heverlee maken zich zorgen over het verdwijnen van de geluidsschermen langs de E40. Aan de zuidelijke kant van de autosnelweg komen nieuwe en hogere schermen. Maar aan de noordelijke kant komt er helemaal niets in de plaats. 

Bewoner Rik Struyven zit met een slecht gevoel. Hij kreeg pas onlangs te horen dat de geluidsschermen langs de E40 in zijn achtertuin verdwijnen. Ze worden afgebroken en niet vervangen. "Ik zou graag weten waarom dat beslist is", zegt Rik. 

Te weinig huizen

Het huis van Rik ligt samen met enkele andere huizen aan de noordelijke kant van de autosnelweg, maar nog altijd op het grondgebied van Oud-Heverlee. "Dat hier maar weinig huizen staan, heeft wellicht meegespeeld in de beslissing om hier geen nieuwe schermen meer te zetten", vermoedt Rik. 

Dat vermoeden bevestigt burgemeester Bart Clerckx (CD&V): "Wij hebben inderdaad een akkoord gesloten met Wegen en Verkeer over de plaatsing van nieuwe schermen over een afstand van 800 meter. We betalen daar als gemeente ook een deel van. Maar Wegen en Verkeer vond dat de plaatsing van nieuwe schermen aan de noordkant van de E40 niet kostenefficiënt was. En dus worden die na afbraak niet vervangen." 

Mooie Sinterklaas

"De overheersende windrichting is hier zuid-west. Dat betekent dat wij de volle laag gaan krijgen, eens de schermen weg zijn", stelt Rik. "Ik zie ook dat de afbraak begint op zes december: mooi Sinterklaasgeschenk is dat", klinkt het ironisch. 

Het is Rik overigens niet alleen te doen om zijn eigen tuin en die van zijn buren. "Als de schermen weg zijn, zal je het geraas tot in Heverlee kunnen horen, 600 meter verderop." 

Meest gelezen