KIK-IRPA, Brussel

Grafkapel van Rubens is de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge

De Grafkapel van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge. Dat is een nieuw initiatief van het KIK, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming, in deze eerste editie stemden 12.000 mensen voor hun favoriete project. Het KIK gaat nu al zijn expertise inzetten voor de restauratie van de Rubenskapel. 

De Grafkapel van Rubens in de Sint-Jacobskerk van Antwerpen gaat een mooie toekomst tegemoet. Het monument is de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge, een nieuw initiatief van het KIK, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. De winnaar wordt gekozen via een publieksstemming, in totaal stemden bijna 12.000 mensen voor hun favoriete project. Het KIK gaat nu al zijn expertise inzetten bij de restauratie van de Rubenskapel.

Lees verder onder de afbeelding:

Madonna

De Rubenskapel, het monument bij de laatste rustplaats van de wereldwijd gevierde schilder, is een uniek barok ensemble in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Het 17de eeuwse interieur bestaat uit een monumentaal marmeren altaar met als blikvanger Peter Paul Rubens’ schilderij "Madonna omringd door heiligen" (ca. 1630). De opstelling wordt bekroond met een Mariabeeld van zijn leerling Lucas Faydherbe. 

Deze kunstwerken hebben dringend nood aan een behandeling. In maart volgend jaar biedt zich bovendien een unieke gelegenheid aan: de kapel wordt ontruimd voor de renovatie van de oostzijde van het kerkgebouw. 

Dan verhuist de "Madonna omringd door heiligen" naar het KIK voor restauratie. Tijdens de behandeling zal het schilderij zichtbaar blijven voor alle liefhebbers. Vanaf de heropening van de Sint-Jacobskerk in de zomer van 2024 zal iedereen het stuk opnieuw in topconditie kunnen bewonderen. 

Doornikse schatten

De Grafkapel van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk veroverde  3350 stemmen. De andere twee publiekslievelingen zijn de Art Nouveauhuizen in Brussel (2747 stemmen) en de Schatten van de kathedraal van Doornik (2679 stemmen). Het KIK zal ook helpen om de behandeling van de meest bedreigde Doornikse schatten in de steigers te zetten.

Lees verder onder de afbeelding:

Een van de Schatten van Doornik: Wandtapijt met Ecce Homo, 1534 (detail).
KIK-IRPA, Brussel

Vanaf het voorjaar 2022 kunnen beheerders van publieke monumenten en collecties ook zelf een project voordragen. Hun voorstellen worden geëvalueerd door de experts van het KIK en vormen de basis van een nieuwe jaarlijst met genomineerde erfgoedprojecten. In het najaar kan iedereen opnieuw zijn of haar stem uitbrengen. Het winnende project, door de commissie verkozen uit de publieksstemming, gaat dan een glansrijke toekomst tegemoet.

KIK

De Erfgoed Challenge is een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium . Deze federale wetenschappelijke instelling speelt sinds 1948 een pioniersrol in de erfgoedzorg. Hun team van wetenschappers, restaurateurs, kunsthistorici, fotografen en specialisten in beeldvorming bestudeert onze Belgische erfgoedschatten, geeft ze een duurzame behandeling en brengt ze dichter bij alle liefhebbers.

Het KIK is vooral gekend als uitvoerder van toprestauraties zoals die van het Lam Godsveelluik van de gebroeders van Eyck. De Nationale Loterij is de eerste Founding Partner van de Erfgoed Challenge.

Meest gelezen