Oud-CVP-politicus Jos Dupré overleden

Gewezen CVP-minister Jos Dupré is overleden, zo meldt CD&V-voorzitter Joachim Coens op Twitter. Dupré werd 93.

Jos Dupré was eind jaren 80 Vlaams minister en nadien federaal staatssecretaris. Hij was ook burgemeester van Westerlo en in 1995 even tijdelijk voorzitter van de Kamer.

Jos Dupré werd in 1974 Kamerlid, wat hij tot in 1996 bleef. Van 1977 tot 1982 droeg hij ook de burgemeestersjerp van Westerlo. In 1987 werd hij Vlaams minister van Huisvesting en later van Leefmilieu. Een jaar later verhuisde hij naar de federale regering als staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen. Dat bleef hij tot in 1992. 

CD&V-voorzitter Coens eert Jos Dupré als een "een overtuigd christendemocraat. Dankbaar voor zijn goed bestuur en zijn grote inzet voor de samenleving en de gewone mensen", luidt het op Twitter. "Ik zal Jos Dupré herinneren als een sterk en sympathiek man met een hart voor zijn Kempen", reageert Vlaams minister Wouter Beke eveneens op Twitter. 

Ook de huidige burgemeester van Westerlo, partijgenoot Guy Van Hirtum, spreekt vol lof over Dupré. "Hij was populair, niet omdat hij de fuiven en mosselfeesten afschuimde, maar wel omwille van zijn inzet, dossierkennis en daadkracht", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. "Hij heeft veel heeft gedaan voor de tewerkstelling in de Kempen. Hij was nog een politicus die veel tijd stak in dienstbetoon en de mensen bijstond met raad en daad." 

Jos Dupré was ook de schoonvader van oud-minister en CD&V-kamerlid Koen Geens.

Meest gelezen