Lode Vereeck dan toch geen schepen in Diepenbeek: "Willen politieke impasse vermijden"

Om een politieke crisis in Diepenbeek te vermijden, heeft Lode Vereeck beslist geen schepen te worden. Vereeck, die als onafhankelijke zetelt, zou vanaf 1 januari schepen worden van Financiën en Economie voor Open Vld. Maar dat is niet naar de zin van de meerderheidspartij Groen, omdat Vereeck economisch advies geeft aan parlementsleden van het Vlaams Belang. 

Vanaf 1 januari zou Vereeck schepen van Financiën en Economie worden voor Open Vld, maar Groen houdt de boot af. Lode Vereeck reageert in een schriftelijke verklaring ontgoocheld en is verbaasd. "Ik had het een eer gevonden schepen te worden, maar het heeft niet mogen zijn. De kiezer kan in 2024 tonen wat hij of zij daarvan vindt."

Cordon sanitaire

De meerderheidspartij Groen wilde volgens Vereeck een motie van wantrouwen indienen omdat hij sinds april als onafhankelijk expert economisch advies levert aan de parlementleden van het Vlaams Belang. "We zagen dat inderdaad als een van de mogelijkheden", zegt Jerica Heleven, schepen voor Groen in Diepenbeek. "maar het was niet evident om er met zo'n krappe meerderheid een succes van te maken."

"Voor een groot deel van het schepencollege was het niet evident om met een medewerker van Vlaams Belang samen te werken", aldus Heleven. Volgens de partij zou dat een schending van het cordon sanitaire zijn. Iets waar Vereeck het niet mee eens is, want als onafhankelijk gemeenteraadslid zijn de cordonregels volgens hem niet van toepassing. "Het cordon mag opgedoekt worden, hoe rapper hoe liever", luidt het. 

Ik wil niet meedoen aan al die politieke spelletjes. Dan was het echt aan iemand anders om burgemeester te zijn.

Rik Kriekels, burgemeester Diepenbeek

Vereeck werd in 2020  al aan de deur gezet bij Open Vld omdat Vlaams Belang hem had voorgedragen als bestuurder bij de UHasselt. Ondertussen werkt hij dus als onafhankelijk expert voor het Europees parlement, waar hij economisch advies geeft aan parlementsleden van Vlaams Belang. 

Rust in Diepenbeek bewaren

Om toch meer chaos te vermijden, kiest hij ervoor een stap opzij te zetten. "Ik wil de coalitie laten werken aan een beleid dat ik zelf mee in de steigers zet", aldus de verklaring. 

Burgemeester Rik Kriekels (N-VA) vindt het een moedige beslissing van Vereeck: "Ik vind het heel sterk van hem dat hij een stap opzij zet voor het goed van de gemeente. Hij vindt dat we goed bezig zijn en dat doet me deugd." Vereeck blijft wel in de gemeenteraad zetelen. 

"We zijn tevreden dat meneer Vereeck de belangen van de gemeente boven zijn eigen belangen kan zetten en dat de rust kan weerkeren", benadrukt Heleven. 

We zijn tevreden dat meneer Vereeck de belangen van de gemeente boven zijn eigen belangen kan zetten

Jerica Heleven, schepen voor Groen Diepenbeek

Opmerkelijk, de burgemeester van Diepenbeek Rik Kriekels (N-VA) zag geen bezwaar tegen de nieuwe schepen. "We hebben in 2018 allemaal een voordrachtakte getekend waarin stond dat Vereeck schepen zou worden. Van mij had hij het mogen worden." 

Kriekels is wel opgelucht dat het niet tot een impasse zal komen, want dan had hij drastische maatregelen genomen. "Hoe graag ik mijn job als burgemeester ook doe, dan was ik ermee gestopt. Ik wil niet meedoen aan al die politieke spelletjes en daar wilde ik geen deel van uitmaken. Dan was het echt aan iemand anders om burgemeester te zijn."

Meest gelezen