Radio 2

Man in bootje gered door brandweer: “Ik wou mijn tuinhuis beveiligen tegen het water, maar toen brak mijn roeispaan”

In Lo-Reninge heeft de Brandweer Westhoek woensdag een man uit het water gered. Noël Tanghe komt uit Hooglede en wou zijn klein buitenverblijf redden van het stijgende water. Hij begon te varen op een ondergelopen weide, maar brak een roeispaan en raakte zo op drift. 

Noël Tanghe (69) kan gelukkig het verhaal nog navertellen. Hij bleef er rustig bij, maar had toch wat schrik. “Het deed me denken aan mijn vader, die verongelukt is op zee. Dat was anders natuurlijk, maar ook dit water was onvoorspelbaar en daardoor gevaarlijk.”

Tanghe  heeft een tuinhuis in Lo-Reninge dat hij gebruikt als buitenverblijf. “Ik kan er zalig gaan vissen en barbecueën. Het is er voor ons de hemel op aarde, daardoor hoeven wij nooit op reis te gaan”, vertelt hij enthousiast. Bijna 30 jaar geleden overstroomde zijn hut al eens. “Ik stak toen ook de Ijzer over en dat is me gelukt. Maar nu dus niet. Toen het water indertijd was weggetrokken heb ik een muur rond mijn tuinhuis gemetseld, maar toch was ik bezorgd en wou ik het gaan beschermen met zandzakjes .” 

Onbewoond eiland

Tanghe begon te roeien over een ondergelopen weide toen plots zijn roeispaan brak. “Ik werd stuurloos en door de felle wind dreef ik af naar het gebied De Broeken, die je nu kan vergelijken met een zee: overal water, tot aan de horizon. Plots kon ik me vastgrijpen aan de takken van een bomenrij, die precies een eilandje vormden van amper een meter breed.  Ik belandde er tussen de ganzen. Ik heb dan eerst naar mijn vrouw getelefoneerd, zo is de brandweer mij dan uiteindelijk komen halen.”

Een slimme keuze was het niet. De visser droeg ook geen reddingsvest. “Het probleem is dat die samen met mijn waadlaarzen in dat tuinhuis ligt. Mijn vrouw is gelukkig niet kwaad, ondertussen is ze het gewoon dat ik altijd een beetje op den boord leef", lacht hij. "Ik ga het alleszins niet meer doen, want ik ben er te oud voor geworden”."

Tanghe weet nog steeds niet of zijn tuinhuis de wateroverlast van de afgelopen dagen in de Westhoek heeft overleefd. “Mijn buur kan ook niet even gaan kijken, want hij zit vast op zijn eiland”, besluit Tanghe. 

Meest gelezen