Copyright Pieterjan Nuitten

Pieterjan Nuitten uit Gent deelt gratis fietslichtjes uit als eerbetoon aan vriend die stierf bij ongeval

Pieterjan Nuitten uit Gent deelt 300 paar fietslichtjes uit aan fietsers zonder lichten. Dat doet hij omdat hij een paar jaar geleden een vriend verloor bij een verkeersongeval. Met de actie wil hij hem herdenken en iets doen om het verkeer veiliger te maken. "Ik draai het raampje open en geef de fietsers de lichtjes. De reden dat ze die niet bij zich hebben is 9 op de 10 gewoon uit pure nonchalance", zegt Nuitten.

"Een van mijn beste vrienden aan de Gentse universiteit is overleden bij een verkeersongeval, hij was aan het gsm'en achter het stuur van zijn wagen", vertelt Pieterjan Nuitten. Zijn studiegenoot Andrik Fol was afgeleid en reed achteraan in op een vrachtwagen. Hij liet een zwangere vrouw achter. Nuitten besloot een actie op poten te zetten om Andrik te herdenken en de verkeersveiligheid te verhogen:

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid van alle deelnemers aan het verkeer is cruciaal als je het veilig wil houden. Nuitten concentreert zich met zijn actie op fietsers en kocht honderden fietslichtjes die hij gratis uitdeelt aan fietsers zonder lichten. "Ik heb 300 paar fietslichtjes gekocht en op mijn passagierszetel gelegd. Ik hou de fietsers tegen, doe mijn raam naar beneden en geef hen een paar fietslichtjes. Ze kunnen op dat moment meteen veilig verder fietsen", legt Nuitten uit.

9 op de 10 keren rijden fietsers uit pure nonchalance zonder lichten, ze zijn het vergeten en denken er niet aan dat het vroeger donker wordt

Pieterjan Nuitten

"Er zijn veel fietsers die nu rondrijden zonder verlichting. De dagen zijn korter aan het worden en fietsers zijn vaak verrast door het vroeger donker worden buiten. 9 op de 10 keren is het dus uit pure nonchalance: ze zijn hun lichtjes thuis vergeten en ze waren bijvoorbeeld aan het winkelen in Gent en ineens is het donker."

De mensen reageren wel enthousiast, zegt Nuitten. "Het zijn niet enkel de fietsers die ons bedanken, maar ook ouders van kinderen want die zijn er zich vaak niet van bewust dat hun kinderen zonder fietslichten weg zijn." 

Golf van licht

Zijn kleinschalige actie is ondertussen sterk uitgegroeid, iets waar hij zelf een beetje van geschrokken is: "Ik had dit nooit gedacht", zegt hij. En hij is nog meer van plan, hij plant een "Golf van licht" door Gent. "Dit is ontstaan uit het pay it forward-systeem: ik geef de fietsers de lichtjes en ze moeten mij niks teruggeven. Aan de hand van een folder vraag ik hen om hetzelfde te doen voor 3 andere fietsers. Als ze dat zelf niet zien zitten, kunnen ze ook een bijdrage storten. Dan delen wij de lichtjes uit voor hen."

De flyer die uitgedeeld wordt
Copyright Pieterjan Nuitten

De actie loopt nog maar een week en heeft nu al effect, tot op vandaag is al meer dan 5.000 euro gestort. "Er zijn veel bedrijven die willen bijdragen. We concentreren ons nu op Gent, maar we hopen het nationaal te kunnen verder uitvoeren", zegt Nuitten nog.

Vrijwilligers gezocht

Nuitten zoekt vrijwilligers om lichtjes uit te delen, niet alleen in Gent maar ook daarbuiten. Contact kan opgenomen worden via het emailadres golfvanlicht@gmail.com. 

De jongen waar de witte pijl naar is gericht, is de overleden Andrik tussen zijn studiematen

Meest gelezen