Meldingen van seksueel geweld in Aalst bijna met de helft gestegen in 3 jaar tijd

In Aalst kwamen er in 2020 192 meldingen binnen van seksueel geweld, dat is bijna de helft meer dan 3 jaar geleden. De Aalsterse Vooruit-fractieleidster Ann Van de Steen vindt dat aantal schrijnend. Zij pleit voor een gespecialiseerd zorgcentrum voor seksueel geweld in Aalst, want slachtoffers moeten beter opgevangen worden.

In 2018 waren er 133 meldingen van seksueel geweld in Aalst, in 2019 al 154 en vorig jaar zelfs 192, dat is bijna de helft meer. Vooruit-fractieleidster Ann Van de Steen pleit daarom voor de oprichting van een gespecialiseerd zorgcentrum. Niet alleen vanuit haar politieke positie, maar ook vanuit haar achtergrond als advocate in strafzaken. "Er is te weinig opvang en er is te weinig begeleiding".

Voor Van de Steen is het ondertussen al vijf voor twaalf. "De feiten blijven komen. Nu is er veel te weinig zorg die zich daarop fulltime kan focussen. Aalst profileert zich als een zorgstad, dan kan daar budget voor vrijgemaakt worden. Vanuit de federale overheid wordt 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor 15 projecten die geweld in de huiselijke- of familiekring kunnen voorkomen, vandaar schuif ik dit naar voren."

Geen gemakkelijke kwestie

Er is ondertussen een zorgcentrum in Gent, Brussel en Luik, maar ook steden als Antwerpen, Leuven en Charleroi staan op de agenda. "Een slachtoffer kan niet in de kou blijven staan", benadrukt Van de Steen. "Er moeten daarvoor gespecialiseerde mensen fulltime mee bezig kunnen zijn, die zich niet moeten bezighouden met de gemeentelijke taken of andere politiezaken. Want het is geen gemakkelijke kwestie."

Meest gelezen