ddp

"Grosser Zapfenstreich": Duits leger wuift bondskanselier Angela Merkel plechtig uit met taptoe in Berlijn

In Berlijn heeft het Duitse leger een zogenoemde "Grosser Zapfenstreich" of een militaire parade gehouden om Angela Merkel plechtig uit te wuiven, een traditie voor een afscheidnemend bondskanselier. In een toespraak riep ze op de democratie te verdedigen tegen haat, geweld en "fake news" en om weerstand te bieden tegen complottheorieën die wetenschappelijke kennis miskennen.

"Onze democratie leeft er ook van dat we als democraten de grens afbakenen wanneer haat en geweld worden beschouwd als een legitiem middel om de eigen belangen te doen gelden", zei Merkel, die zestien jaar lang haar land leidde.

BEKIJK - De militaire afscheidsceremonie voor Angela Merkel in Berlijn:

Videospeler inladen...

Als deel van de plechtigheid mocht Merkel ook drie muziekstukken selecteren die door een orkest van het leger gespeeld werden. Op voorhand al werd de keuze voor "Du hast den Farbfilm vergessen" van punkzangeres Nina Hagen druk becommentarieerd. Het nummer was in 1974 een grote hit in het communistische Oost-Duitsland, waar Merkel opgroeide.

BEKIJK - Welke andere liedjes koos Merkel uit? "Laat" brengt je een overzicht:

Videospeler inladen...

De ceremonie waar Merkel het woord nam, is het hoogste eerbetoon van de Duitse strijdkrachten voor een afscheidnemende bondskanselier, maar ook een president of minister van Defensie die opstapt krijgt zo'n taptoe. 

Merkel bleek zichtbaar geëmotioneerd tijdens de plechtigheid. Vanwege corona was het aantal gasten beperkt, maar onder meer president Frank-Walter Steinmeier en haar opvolger Olaf Scholz (SPD) waren present. Merkel wenste Scholz, die naar alle waarschijnlijkheid woensdag als kanselier beëdigd wordt, en zijn regering in haar toespraak "alle goeds en veel succes".

imago images/Emmanuele Contini
ddp
ddp
ddp

Meest gelezen