Verbod op grotere evenementen binnen, opnieuw een bubbel en basisscholen sluiten: wat beslist Overlegcomité straks?  

Straks komt het Overlegcomité - alweer vervroegd - bijeen om de coronamaatregelen aan te scherpen. De experts van de GEMS-adviesgroep zijn duidelijk: er zou onder meer een afkoelingsperiode in het onderwijs moeten komen en binnenevenementen met meer dan 200 toeschouwers zouden moeten worden geannuleerd. Vraag is welke maatregelen de regeringen effectief zullen nemen. Het grote discussiepunt wordt hoe dan ook het onderwijs.

Evenementen

Bij de politici is er kennelijk vrij grote eensgezindheid over grote drukke evenementen en recreatieve activiteiten. Indoor zouden die de komende weken worden verboden, buiten zouden die mogelijk enkel zonder publiek kunnen doorgaan (denk aan grote voetbalmatchen).

Kleine evenementen - zoals kleinere theaterzalen of de cinema - zouden wel nog kunnen, mits het naleven van de al geldende maatregelen rond zittend publiek, mondmaskers en coronapas.

Vraag is wel waar de limiet zal liggen voor een klein evenement: wordt dat inderdaad 200 personen zoals de experts in het GEMS-rapport suggereren of gaan de politici daar wat mee schuiven naar boven?

Scholen

Het was Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) die eerder deze week een nieuw Overlegcomité vroeg. Hij focuste daarbij op het afgelasten van indoor vrijetijdsbesteding, volgens zijn partijgenoot en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts als "offer" om het onderwijs zoveel mogelijk open te houden.

Maar de GEMS-experts pleiten wel degelijk om acute maatregelen te nemen in het onderwijs. Zeker bij jonge kinderen (kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs) circuleert het virus heel erg en dus zouden de basisscholen best tien dagen sluiten en overschakelen op afstandsonderwijs, luidt het advies.

Ook federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) willen met dit derde Overlegcomité in drie weken tijd naar eigen zeggen de dijken stevig genoeg maken tegen de coronagolf en kijken daarvoor ook naar het onderwijs. De eventuele sluiting van de (basis)scholen ligt dus zeker op tafel, én het wordt een van de grote discussiepunten .

Horeca en bubbels

De experts stellen ook voor om de horeca te sluiten om 20 uur, nu is dat 23 uur. Een sluiting om 20 uur zou in elk geval nog een stuk soepeler zijn dan in Nederland: bij onze noorderburen moeten cafés en restaurants (en de niet-essentiële winkels) al om 17 uur dicht. Volgens onze laatste informatie is het allesbehalve zeker dat die sluiting om 20 uur er effectief doorkomt.

En ook het verketterde woord "bubbel" komt ter sprake in het rapport van de experts. Zo stellen ze voor om privébijeenkomsten de komende weken met maximaal vijf mensen te organiseren, als een vuistregel, niet als een echte plicht. Bij de politici valt te horen dat ze alles behalve warm lopen om opnieuw in te grijpen in het privéleven van de mensen, zeker met de eindejaarsfeesten. Mogelijk blijft het dus bij een aanbeveling, eerder dan een verplichting. 

"Ze zijn in de Wetstraat van plan om nog eens met fors pakket maatregelen uit te pakken", vertelde Pieterjan De Smedt nog in "Laat". Bekijk zijn uitleg hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen