AFP or licensors

Paus aanvaardt ontslag aartsbisschop van Parijs, die ambt neerlegde na "dubbelzinnig gedrag"

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van Michel Aupetit, de aartsbisschop van Parijs. Die had enkele dagen geleden zijn ambt neergelegd nadat berichten waren opgedoken over een liefdesrelatie met een vrouw. De aartsbisschop ontkent de berichten, maar liet in een brief aan de paus wel weten dat hij zich schuldig had gemaakt aan "dubbelzinnig gedrag".

Michel Aupetit, de aartsbisschop van Parijs, bood enkele dagen geleden zijn ontslag aan in een brief aan paus Franciscus. Met zijn ontslag wil de 70-jarige Aupetit naar eigen zeggen een breuk in het bisdom en een verlies van vertrouwen voorkomen. De paus heeft zijn ontslag nu aanvaard.

Aupetit legde zijn ambt neer na hardnekkige berichten in de media over een liefdesrelatie met een vrouw. De relatie zou dateren van 2012, toen Aupetit nog geen bisschop was. De aartsbisschop geeft toe dat hij in die periode een band had met een vrouw, maar ontkent dat die romantisch of seksueel getint zou zijn geweest. In zijn brief aan Franciscus zegt hij wel dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan "dubbelzinnig gedrag". 

Aupetit was verschillende jaren huisarts voor hij in 1995 tot priester werd gewijd. In 2017 werd hij aartsbisschop van Parijs. Twee jaar later werd hij in die hoedanigheid geconfronteerd met de brand van de kathedraal Notre-Dame. Aupetit stond bekend om zijn strikte standpunten over het gezin, en in ethische kwesties. Zo liep hij meermaals mee in anti-abortusmarsen.  

Meest gelezen