PLAN B aflevering #60: Waar komt de  fascinatie van de Franstaligen voor de Franse politiek vandaan? 

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT NWS) om de twee weken op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache (in het Nederlands) over een fenomeen uit de Franstalige samenleving.

In Franstalig België is er altijd een heel sterke klemtoon geweest op het nieuws uit Frankrijk. De fascinatie voor de Franse taal en cultuur zijn natuurlijk vanzelfsprekend,  omdat de Franstaligen toch ook deel uitmaken van de grote Franse cultuurgemeenschap van zo'n kleine 300 miljoen taal- en cultuurgebruikers. Maar bij sommige Franstalige kranten staat ook het politieke nieuws uit Frankrijk, na het politieke nieuws uit eigen land, op de eerste plaats, voor het nieuws uit de rest van de wereld.  En dat is opvallend. Waar komt die fascinatie vandaan? Waarom lijkt het alsof de Franstaligen soms zelfs meer geboeid zijn door de Franse politiek dan door de Belgische politiek? Dat vroeg Ivan De Vadder (VRT NWS) aan Alain Gerlache (RTBF).

 

Meest gelezen