Rusland waarschuwt NAVO en Oekraïne voor "nachtmerriescenario van militaire confrontatie"

De waarschuwingen en dreigementen worden al enkele dagen heen en weer geslingerd en nu heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov daar nog een schepje bovenop gedaan. Hij maakte niet alleen gewag van een mogelijke militaire confrontatie, maar nam in één adem het woord "nachtmerrie" in de mond. Zijn Amerikaanse collega Antony Blinken herhaalde dat een Russische inval in Oekraïne "ernstige gevolgen" zou hebben. Toch denkt hij dat een diplomatieke oplossing mogelijk is. 

Het was niet zomaar een slip of the tongue van de Russische minister. Lavrov sprak zijn zwaarwichtige woorden uit in een voorbereide toespraak op een vergadering van de OVSE  - de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa - in Stockholm. "De NAVO wijst onze voorstellen af om de spanningen te doen de-escaleren en om gevaarlijke incidenten uit te sluiten. Integendeel, de militaire infrastructuur van de alliantie schuift onverantwoord dichter op naar de Russische grenzen. .../... Het nachtmerriescenario van een militaire confrontatie steekt weer de kop op."

De Russische grieven

De context van de gespierde verklaring is bekend: Rusland heeft de voorbije weken meer dan 100.000 militairen samengetrokken aan de grens met Oekraïne. De westers gezinde regering in Kiev, de VS en de NAVO vrezen voor een inval. 

Moskou draait de voorstelling van zaken om: juist Kiev zou een aanval voorbereiden op het door separatisten gecontroleerde oostelijke deel van Oekraïne (de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk). Bovendien wil Rusland garanties van de NAVO dat er geen Amerikaanse middellange afstandsraketten worden geinstalleërd op het grondgebied van Oekraïne. En ook het feit dat de westerse alliantie niet wil uitsluiten dat Oekraïne er ooit bij zal aansluiten, is de regering-Poetin een doorn in het oog. 

WPA Rota

Diplomatie

Volgens de Amerikaanse minister Antony Blinken vormt Oekraïne geen enkele bedreiging voor Rusland, en is het juist aan Moskou om de escalatie terug te draaien. Hij denkt dat een diplomatieke oplossing nog altijd mogelijk is. In de marge van de vergadering in Stockholm hebben de twee ministers met elkaar gepraat. Volgens Blinken was dat een openhartig onderhoud en heeft hij Lavrov de westerse bezorgdheden helder en zonder omwegen duidelijk gemaakt. 

Intussen worden er ook plannen gesmeed voor een gesprek op een nog hoger niveau. President Biden en president Poetin zouden elkaar "in de nabije toekomst" spreken, zei Blinken. Volgens Russische bronnen zou dat zelfs al in de komende dagen kunnen gebeuren. 

Dat alles toont aan hoe gevoelig de spanning rond Oekraïne is opgelopen. Tien dagen geleden belde de Amerikaanse stafchef Mark Milley ook al met zijn Russische evenknie Valery Gerasimov. Dat soort overleg is vaak bedoeld om mogelijke misverstanden te voorkomen die   - in tijden van oplopende spanningen -   onbedoeld tot een militaire confrontatie zouden kunnen leiden. 

Meest gelezen