Nicolas Maeterlinck

Theaterdirecteur en -maker Jo Decaluwé (79) overleden: stad Gent opent rouwregister

Theaterdirecteur en acteur Jo Decaluwé is gisteren overleden, omringd door naasten. Hij was al langer ziek. Stad Gent eert Decaluwé met een rouwregister. De stad noemt hem een drijvende kracht achter het moderne theater in Gent. Hij was directeur van het Arcatheater en van Tinnenpot. 

Gent neemt afscheid van een gevierd Vlaamse acteur, regisseur en bezieler van Gentse theaters Arca en Tinnenpot: Jo Decaluwé. Hij overleed op 79-jarige leeftijd. De stad eert hem met een rouwregister. Decaluwé was jarenlang directeur van het Gentse Arcatheater en de laatste jaren van theater Tinnenpot in Gent, waar hij zelf ook voorstellingen speelde. 

Hij stond regelmatig op de planken met theaterstukken gebaseerd op de verhalen van de Vlaamse toneeschrijver Cyriel Buysse, onder andere "Och Hiere God Toch", "Typen" en "De Raadsheeren van Nevele". Daarnaast speelde hij af en toe gastrollen in tv-series, waaronder "Flikken" en "Thuis". Zijn bekendste rol is die van Fred, de Rooie in "Wij, Heren van Zichem".

Tot zijn allerlaatste dag heeft hij plannen gemaakt voor theater in Gent
Daan Vander Steene, NTGent

Bekijk hier een fragment uit "Heterdaad":

Videospeler inladen...

"Zette Arca en Tinnenpot op de kaart"

"De impact van Decaluwé is groot", zegt Daan Vander Steene van het NTGent. "Ik had dinsdag nog contact met Jo die aan het nadenken was over de toekomst van Arca en hoe we konden samenwerken. Tot zijn allerlaatste dag heeft hij plannen gemaakt. Hij heeft de theaters van Arca en Tinnenpot uitgewerkt tot twee iconische plekken in Gent. Zo kreeg experimenteel theater een plek in de stad. Iedereen die met theater bezig is, kent die plekken. Ze zijn deel van de identiteit van de stad."

Meest gelezen