Hoe duur zijn de coronamaatregelen? "Factuur loopt in de miljarden, maar nood breekt wet"

De factuur voor de coronamaatregelen op de overheidsbegroting loopt in de miljarden. Dat zegt Hans Bevers, hoofdeconoom bij bank Degroof Petercam daarover in "De ochtend", maar benadrukt de econoom: "We zitten in een zeer atypische situatie die vraagt om op te treden." Intussen hangen er nieuwe steunmaatregelen in de lucht.

Er komen mogelijk nieuwe steunmaatregelen voor wie getroffen is door de coronapandemie. Zowel op Vlaams niveau wordt dat bekeken als binnen de federale regering. In de krant L’Echo meldt federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Demagne (PS) bijvoorbeeld dat hij "zoveel mogelijk ontslagen wil vermijden en het spookbeeld van een aaneenschakeling van faillissementen wil wegnemen". 

Concreet heeft de minister het dan over de horeca, het nachtleven, de reis-, luchtvaart- en cultuursector. Zo stelt hij voor om de tijdelijke werkeloosheid te verlengen voor wie zijn job niet kan uitvoeren of de verlofregelingen verlengen voor ouders wiens kinderen in quarantaine zitten of waarvan de school door corona gesloten is. Het gaat voor alle duidelijkheid om voorstellen die nog binnen de federale regering moeten worden bekeken.

Tegelijk zijn er de afgelopen twee jaar al heel wat steunmaatregelen genomen om de grootste impact van de coronamaatregelen op te vangen. En die hebben al heel wat geld gekost aan de staatskas. "De factuur loopt in de miljarden, maar we zitten ook in een zeer atypische situatie die vraagt om op te treden", zegt Hans Bevers, hoofdeconoom bij bank Degroof Petercam. "Voor de tijdelijke werkeloosheid en het overbruggingskrediet voor zelfstandigen alleen al gaat het om 10 miljard euro."

De factuur loopt in de miljarden, maar we zitten ook in een zeer atypische situatie

Bevers benadrukt dat begrotingsdiscipline belangrijk is, "maar nood breekt wet". "Op sommige momenten zoals bij een recessie of nu tijdens een pandemie zijn extra maatregelen nodig", zegt hij. Ingrijpen is volgens de econoom noodzakelijk om het economische weefsel te vrijwaren. "We moeten er wel voor zorgen dat die geen structurele impact hebben op de begroting."

Hoewel de coronapandemie al twee jaar aansleept, vallen de maatregelen volgens Bevers nog steeds onder de noemer "tijdelijk". "Het argument kan niet zijn dat er geen geld is vanwege de overheid. Het is niet zo dat het geld op is", klinkt het. "De situatie is ingrijpend. Als je dan besluit sectoren te sluiten, dan is het logisch dat daar iets tegenover staat."

We moeten er wel voor zorgen dat die geen structurele impact hebben op de begroting

Op termijn sluit hij wel niet uit dat er bijkomende budgettaire inspanningen zullen moeten gebeuren. "Het is geen geheim dat sommige uitgaveposten hoger liggen dan in de ons omringende landen", zegt hij. "Bijvoorbeeld algemeen bestuur, door de complexiteit van ons land."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen