Voormalig burgemeester van Bree Jaak Gabriels veroordeeld tot geldboete in zaak van illegale partijfinanciering

Voormalig burgemeester van Bree en minister van Staat Jaak Gabriëls moet in een zaak van illegale partijfinanciering een geldboete van 8.250 euro betalen. Hij moest zich samen met 14 anderen voor de rechtbank van Tongeren verantwoorden voor het opzetten van een systeem van valse facturen.

Het gaat om een systeem dat in de periode 2005 tot 2011 op poten zou zijn gezet bij de partij Verjonging. De drukkosten van de partijkrant en van reclame voor evenementen van de partij werden doorgefactureerd aan verschillende bedrijven.  Deze  bedrijven betaalden die facturen en zuiverden op die manier de schulden aan die de partij bij de drukker had.

Een soortgelijk systeem werd opgezet met valse facturen die gestuurd werden naar verschillende instellingen van de stad Bree, waaronder het OCMW, het autonoom gemeentebedrijf en de welzijnscampus Gerkenberg. 

Toen de partij 'Verjonging' in 2012 uit het stadsbestuur verdween, stopte de praktijk. Daarop trok de drukker met zijn boekhouding naar het nieuwe stadsbestuur. En dat heeft dan een klacht ingediend tegen Gabriëls, de top van 'Verjonging' en de bedrijven en hun zaakvoerders die meegedaan hadden aan het systeem van de valse facturen.

Gabriels zegt niet op de hoogte te zijn van systeem

Jaak Gabriëls ontkende dat hij op de hoogte was van het systeem en vroeg via zijn advocaat de vrijspraak over de hele lijn. De rechtbank volgt hem daarin voor een groot deel. Op enkele tenlasteleggingen na, kreeg hij ook de vrijspraak. Een deel van de uitgeschreven facturen en tenlasteleggingen zijn niet weerhouden of verjaard. 

Meest gelezen