Acteur Alec Baldwin na dodelijk schietincident op filmset: "Ik heb de trekker niet overgehaald"

In een lang interview met de Amerikaanse tv-zender ABC heeft de Amerikaanse acteur Alec Baldwin (63) gepraat over het dodelijke incident op de filmset. Eind oktober schoot hij tijdens repetities een vrouw dood. "Ik weet niet wie verantwoordelijk is, maar ik ben het niet," zegt Baldwin. Hij beseft dat zijn filmcarrière voorbij zou kunnen zijn. "Dat is mogelijk. Maar dan is het maar zo." 

De Bonanza Ranch in Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico, wordt op 21 oktober opgeschrikt door een dodelijk incident. Steracteur Baldwin lost een schot tijdens repetities voor de western "Rust", een vrouwelijke beeldregisseur wordt dodelijk getroffen. 

Het slachtoffer, director of photography Halyna Hutchins, was 42. Ook regisseur Joel Souza (48) raakt gewond bij het schot. Blijkbaar was het pistool dat op de set werd gebruikt, een Colt.45, per toeval afgegaan.

Baldwin zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Hij heeft een lang interview gegeven aan George Stephanopoulos van ABC News. "Ik heb de trekker niet overgehaald", zegt hij. "Blijkbaar had iemand een echte kogel in het pistool gestopt, een kogel die zich zelfs niet op de set had mogen bevinden. Iemand is hiervoor verantwoordelijk. Ik weet niet wie het is, maar ik was het niet," herhaalt Baldwin (63). 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

""Dit is een cold gun," vertelden ze mij"

Baldwin moest een gewond personage spelen dat zijn pistool zou trekken. Hij zegt dat hij zich herinnert hoe assistent-regisseur Dave Halls hem tijdens de repetitie een wapen overhandigt en hem erbij vertelt dat het een "cold gun" is, een wapen zonder echte kogels. "Waarom hij dat zei en wat er toen allemaal echt speelde, weet ik niet", zegt Baldwin daarover. 

Hutchins overloopt samen met Baldwin in detail welke positie hij precies moest aannemen tijdens de scène. "Ze zei me om het wapen lager te richten, en meer naar rechts. En dan nog wat lager. Ik hield het wapen exact hoe ze me het had gevraagd, en uiteindelijk was het ergens onder haar oksel gericht." 

Ik volgde Hutchins' precieze instructies voor het richten van het wapen

Alec Baldwin

Baldwin spant het wapen op, maar toen ging het plotseling af. Hij begrijpt nog altijd niet hoe dat is kunnen gebeuren: "Ik heb de trekker niet overgehaald", benadrukt hij. "Nee, nee, nee, ik zou dat nooit doen terwijl ik het wapen op iemand gericht houd." 

Daarop gaat Hutchins neer. Baldwin zegt dat hij niet door had wat er gebeurd was. "Ik dacht eerst dat ze was flauwgevallen. (...) Het was pas 45 minuten of een uur later dat ik me realiseerde dat er een echte kogel was afgevuurd." 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie is verantwoordelijk?

Sommige medewerkers beweren dat het incident indirect werd veroorzaakt door de grote werkdruk op de set, met lange werkdagen, onveilige werkomstandigheden en slechte accommodatie. 

Volgens script supervisor Mamie Mitchell werden er verschillende veiligheidsmaatregelen op de filmset genegeerd. Ze is daarvoor ook naar de rechter gestapt. Er lopen intussen nog andere klachten tegen Baldwin voor nalatigheid. 

Baldwin zelf zegt dat hij diep is geraakt door het incident. "Er zijn geen woorden voor mijn verdriet", zei hij onder meer. Mogelijk betekent het incident zelfs het einde van zijn carrière, geeft hij toe. 

Tijdens het proces zal het er onder meer over gaan hoe groot de verantwoordelijkheid van de acteur is. "Een moeilijke vraag", zegt Baldwin daarover aan ABC. "Maar ik heb die dag niets anders gedaan op de set dan wat ik in andere films deed." 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Baldwin bij George Stephanopoulos op ABC News.

Meest gelezen