©Peter Malaise

Avelgem vraagt zich af waar extra verlichting voor fietsers blijft op gevaarlijke N8

In Avelgem trekken fietsers én ouders nog eens aan de alarmbel. De N8 tussen Avelgem en de deelgemeente Kerkhove is nog altijd niet veiliger. Een half jaar geleden was er beterschap beloofd met meer verlichting aan oversteekplaatsen voor fietsers. Sabrina Isebaert, de mama van Justine Vandemeulebroucke die in 2012 verongelukte op de N8, is ontgoocheld dat er nog niks gebeurd is.

De veiligheid van de N8 in Avelgem is al langer een probleem. Er rijdt veel verkeer op die steenweg en fieters moeten de drukke weg enkele keren oversteken om op het fietspad te kunnen blijven. En dat leidde al tot (dodelijke) ongevallen. Een half jaar geleden kwam minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) de situatie ter plaatse bekijken. Ze beloofde extra verlichting aan 3 van de 4 knelpunten. Maar daar is nog niets van in huis gekomen.

Sabrina Isebaert, de mama van Justine Vandemeulebroucke die in 2012 verongelukte aan zo'n knelpunt op de N8 in Avelgem, is ontgoocheld: "We worden van het kastje naar de muur gestuurd. We zitten in de donkerste periode van het jaar en het is echt gevaarlijk voor fietsers. Zonder extra verlichting zijn ze 's morgens en 's avonds niet zichtbaar genoeg als ze de de N8 oversteken. We zijn het beu dat alles zo lang moet duren."

Minister Peeters is ook ontstemd en liet aan het gemeentebestuur van Avelgem weten dat er noodverlichting komt aan drie oversteekplaatsen voor fietsers op de N8.

Dubbel fietspad in Waarmaarde

Maar Sabrina Isebaert wil een fundamentele oplossing. Ze vindt dat er een volwaardig fietspad aan weerszijden van de N8 moet komen. Dan hoeven fietsers niet zoveel de gevaarlijke steenweg over te steken. In het centrum van Waarmaarde zouden dan de parkeerstroken aan weerszijden van de baan moeten wijken voor een fietspad. Daarvoor heeft Sabrina een oplossing.

"Mensen die daar wonen, kunnen dan hun auto niet meer voor de deur parkeren. Maar wat is er belangrijker, een mensenleven of je auto wat verder zetten? De gemeente kan een stuk grond kopen in het centrum van Waarmaarde en daar een parking inrichten. En denk toekomstgericht: plaats er meteen laadpalen voor elektrische auto’s. Het fietspad aan de kant van de Schelde is veel te smal om het te gebruiken voor tweerichtingsfietsverkeer. Trek gewoon dat fietspad door en wacht niet tot er weer iemand een kind verliest. Wij hebben een kind verloren. Doe het gewoon, iedereen weet dat het meer dan nodig is.”

Meest gelezen