Bakker Bernard met een deel van zijn collectie.

Bakker Bernard heeft grootste Oost-Vlaamse collectie speculaasplanken

De grootste Oost-Vlaamse collectie speculaasplanken? Die vind je bij bakker Bernard Van Steenberge uit Gentbrugge. De bakker maakt het heel jaar door op traditionele wijze speculaas in verschillende formaten en figuurtjes en kan daarvoor kiezen uit maar liefst 800 planken. "Ik bezit zelfs planken uit de zeventiende eeuw die me een bedrag van vier cijfers hebben gekost", zegt hij trots.

Goeie speculaas in een mooi verfijnd figuurtje maken is een kunst. En bakker Bernard heeft zich daarin gespecialiseerd. "Speculaas maak ik met echte traditionele Normandische boter en kruiden: kaneel, kruidnagel, foelie en anijs", vertelt hij. "Dat deeg giet ik dan uit op ouderwetse speculaasplanken, gemaakt van fruithout. Daarna snij ik dat af en klop ik het los op een beboterde bakplaat. Die plaat, niet de houten plank, gaat daarna in de oven. Twaalf minuten op 180 graden voor een speculaas van 6 centimeter, anderhalf uur op 160 graden voor een exemplaar van 1,48 meter."

Vier cijfers

Waar de meeste bakkers je een assortiment van goed een dozijn figuurtjes aanbieden, is er bij Bernard keuze te over. De voorbije jaren verzamelde de bakker-antiekverzamelaar een collectie van 700 tot 800 houten planken, die hij bijna allemaal nog gebruikt om speculaas te maken. Daarvoor trekt hij naar veilingen in België en de buurlanden om unieke stukken te verzamelen. 

"Naast mij heb je nog een viertal andere grote verzamelaars in ons land. Concurrentie is er niet. We wisselen zelfs stukken uit om onze verzameling te verruimen." Bernard heeft in zijn bakkerij en in de gang ruim 250 planken hangen die afkomstig zijn uit verschillende tijdperken. Zijn oudste plank komt uit 1700, de meest recente stukken dateren van midden de jaren 90. De andere stukken hangen bij zijn moeder thuis in Sint-Lievens-Houtem of zijn gestockeerd. Zo’n grote verzameling heeft natuurlijk heel wat gekost. "De totale waarde wil ik om begrijpelijke redenen niet zeggen, maar voor mijn oudste en duurste planken betaal ik makkelijk een bedrag van vier cijfers."

Wie onstilbaar veel zin in al dat lekkers heeft gekregen, die kan zijn buikje zelfs wekenlang vullen met een en dezelfde Sint. Zo staat er een exemplaar van maar liefst 1,73 meter in de etalage. 

Radio 2.
Foto Radio 2.

Meest gelezen