Getty Images - panaramka

Campagne tegen sluikstoken in regio's Mechelen en Lier: "Verbrand geen afval in je tuin"

In de ruime regio Mechelen en Lier komt er een campagne tegen sluikstoken. Dat is het verbranden van afval in je tuin, zoals nat snoeihout, beschilderd hout, restafval of plastic. Daarbij komen stoffen vrij die slecht zijn voor de gezondheid. Het is dus verboden, dat benadrukt afvalintercommunale IVAREM met de nieuwe campagne. 

Sluikstorten is dan wel een heel bekend gegeven, maar in de steden en de gemeenten rondom Mechelen en Lier komt er nu ook een campagne tegen sluikstoken. "Sluikstoken bevindt zich nog veel meer onder de radar. Mensen weten vaak niet dat het verboden is om bijvoorbeeld nat snoeihout of plastic restafval te verbranden. Maar dat is zowel binnen als buiten verboden, want het is erg schadelijk voor de gezondheid", zegt Walter Laurent van afvalintercommunale IVAREM. 

Onbehandeld hout of houtskool mag je wel gewoon verbranden in je tuin, denk maar aan een barbecue of een vuurkorf. Andere materialen breng je beter naar het containerpark. Als je die toch verbrandt, komen er namelijk stoffen vrij die kankerverwekkend zijn of je vruchtbaarheid kunnen aantasten. De campagne van IVAREM moet dat duidelijk maken.

Een folder en animatiefilmpjes moeten de inwoners wijzen op de gevaren van sluikstoken

projectleider Walter Laurent van IVAREM

"In Sint-Katelijne-Waver komen er geregeld klachten en meldingen binnen over slechte vuurtjes en veel rookontwikkeling. Daarom hebben we een folder en drie animatiefilmpjes ontwikkeld om de inwoners te sensibiliseren", zegt Laurent. 

Het campagnemateriaal wordt verspreid door de intercommunale en de 10 gemeenten van hun regio. De politiezones en brandweerdiensten werken ook mee aan de campagne. Als zij voortaan een melding binnenkrijgen van een vuurtje en ergens ter plaatse moeten gaan, zullen zij de folder ook uitdelen.

Meest gelezen