Gedragspsycholoog Filip Raes schreef ook een boek: "Weg van het Piekeren"

Gedragspsycholoog over constant veranderende coronamaatregelen

Voor de derde keer op drie weken tijd, kwam het overlegcomité samen om de coronamaatregelen te verstrengen. Zoveel verandering en onwetendheid heeft grote invloed op ons gemoed. Dat vertelt gedragspsycholoog van de KU Leuven Filip Raes op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het is vooral de onvoorspelbaarheid van elk nieuw overlegcomité dat ons veel stress geeft". 

Vanmiddag zijn de gezondheidsexperts en ministers van ons land weer samengekomen voor een nieuw overlegcomité. Het derde op drie weken tijd. Dat moet iets met een mens doen. En dat klopt, zegt gedragspsycholoog Filip Raes: "Het zijn de onvoorspelbaarheid en onzekerheid die ons stress bezorgen. En dat heb je natuurlijk met heel de pandemie al sinds dag één. Zeker nu met elk nieuw overlegcomité vraag je je af wat er weer gaat veranderen. Je kan de gevolgen ook niet voorspellen. Heel veel ouders, mezelf incluis, zijn nu al bezig hoe ze dat volgende week gaan regelen."

Rijk der vrijheid

"Zekerheid is niet simpel." gaat Raes verder. Hij doelt op het rijk der vrijheid dat werd beloofd na de vaccinaties. Maar met de vierde golf moeten politici toegeven dat het vaccin niet altijd meer werkt tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Raes vertelt hoe belangrijk de daadkracht is van maatregelen volhouden en daar goed over te communiceren. "Doorheen heel de pandemie zien we dat mensen het niet zozeer moeilijk hebben met zware maatregelen, als ze zien, voelen en ervaren dat ze nodig zijn. En al zeker als het een antwoord biedt op de besmettingscijfers. Zodat er nadien niet moet terug gegrepen worden. Want daar komt moedeloosheid en boosheid van."  

Filip Raes geeft nog tips om deze moeilijke periode zo goed mogelijk door te komen. Die hoor je in het gesprek hieronder. 

Meest gelezen