"De maatregelen zijn een stap vooruit, al vind ik dat de focus wat meer verspreid had mogen liggen. Nu richt men de pijlen vooral op de jongsten", zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, na afloop van het Overlegcomité. Zonder dit extra pakket zouden we gegarandeerd afstevenen op een zorginfarct, klinkt het nog. Ook het Ziekenhuis Oost-Limburg juicht toe dat de maatregelen bijgestuurd worden.
Het Overlegcomité heeft gekozen om de komende weken maatregelen te nemen in het onderwijs. "Goede maatregelen, omdat we geleerd hebben dat de deltavariant sterk circuleert in deze groep. Anderzijds kunnen we wel nog tot 23 uur op café en mogen we nog met het hele gezin gaan kerstshoppen. Ik vind dat dit toch erg tegenstrijdig is en moeilijk te rijmen met die andere aanbeveling: dat we onze sociale contacten moeten beperken. Dit laatste had bovendien ook wat concreter mogen zijn", reageert Breysem.
De bijkomende maatregelen waren hoognodig voor een meer gestructureerde aanpak van de pandemie, vult medisch directeur dr. Jos Vandekerkhof aan. "Laten we hopen dat de bevolking de maatregelen ernstig neemt zodat iedereen die in de zorg werkt, de volgende weken wat meer ademruimte krijgt door zo snel mogelijk een dalend aantal COVID-opnames te zien."
In het Jessa Ziekenhuis zijn er momenteel 92 coronapatiënten, van wie 20 op intensieve zorg. Het Hasseltse ziekenhuis heeft 24 IZ-bedden voor coronapatiënten. Zelfs met een vermindering van de druk op de ziekenhuizen de komende weken, blijft het ziekenhuis de volgende maanden voor zeer moeilijke keuzes staan als het gaat over zorgplanning, klinkt het.
"Onze artsen zullen hun indicatiestelling voor ingrepen moeten herevalueren", aldus Vandekerkhof. "De kans is zeer reëel dat onze wachtlijsten, net zoals in Nederland al een tijd het geval is, een heel stuk langer gaan worden. Een evolutie die we erg betreuren, maar die we niet meer kunnen tegenhouden."
In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), met campussen in Genk en Maaseik, liggen 109 coronapatiënten, van wie 28 op intensieve zorg. Op één dag zijn er donderdag 15 patiënten bij gekomen, maar er konden ook evenveel patiënten ontslagen worden. De helft van de beschikbare IZ-bedden, 57 voor zowel COVID als niet-COVID, zijn ingenomen door coronapatiënten.
"Het is elke dag opnieuw een afwegen tussen verschillende disciplines, welke ingrepen absoluut moeten gebeuren en welke uitgesteld worden", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. "Het zijn dan vaak ingrepen die niet levensbedreigend zijn, maar toch een grote impact op patiënten hebben, die bijvoorbeeld al maanden zitten te wachten, en fysieke en mentale last hebben. We kunnen gelukkig regelmatig heel wat mensen uit het ziekenhuis ontslaan, maar dat moet ook gezien de blijvende toestroom van nieuwe patiënten. Anders is het niet te houden."
Volgens het ZOL is het belangrijk dat de maatregelen bijgestuurd worden. "We juichen elke verstrenging toe omdat het gewoon leefbaar moet worden. Het is goed dat grote evenementen waar heel veel mensen samenkomen, niet meer kunnen doorgaan", aldus Ritzen. "Er is veel tijd verloren, want elke dag is belangrijk. Nu verandert er wel het een en ander, voor de rest zullen we zien of het voldoende zal zijn."