"Norma" in De Munt - repetitiebeeld
foto Hugo Segers

"200 toeschouwers betekent sluiting": cultuursector incasseert opnieuw, maar blijft strijdbaar

Om de circulatie van het coronavirus te beperken heeft het Overlegcomité beslist om het aantal toeschouwers voor voorstellingen en evenementen binnen vanaf maandag te beperken tot 200. De beperking kan op niet veel begrip meer rekenen van de veelgeplaagde cultuursector. "De facto een sluiting", "onkunde" en "jojo-verhaal zonder visie", valt er te horen.  

Studio 100 annuleerde na de aankondiging van het nieuws meteen zelf de Rewind Party - met onder meer Spring, K3 en Kabouter Plop - in het Sportpaleis vanavond, die normaal gezien wel nog voor een zittend publiek met mondmasker zou doorgaan. Door de nieuwe maatregelen zouden de shows vanaf morgen niet meer kunnen doorgaan. Studio 100 besliste nu zelf om ook de show van vanavond te annuleren. Ook de Sinterklaasshows dit weekend gaan niet door. 

"Het is heel jammer, maar we begrijpen het", zegt topman Hans Bourlon. "Het gaat over veel mensen die luid gaan zingen en feestvieren, dat is te veel kans geven aan het virus, vinden we zelf ook." Bourlon wijst met een beschuldigende vinger naar de niet-gevaccineerden. "Hadden we aan 100 procent gevaccineerden gezeten, was dit niet gebeurd", denkt hij. 

Hans Bourlon: "Wij moeten dit aanvaarden, we kunnen niet anders"

Videospeler inladen...

Acteur en regisseur Stany Crets gaat zondag met "Winterrevue" in première in Antwerpen (vanavond en morgen zijn er al enkele avant-premières). Hij kan zich helemaal niet vinden in het absolute toeschouwersaantal van 200.  

"Zowel voor de "Winterrevue" als voor "The sound of music" moeten wij sluiten omdat 200 mensen in een zaal niet rendabel is", legt Crets uit. "Voor "Winterrevue" zitten wij met een capaciteit van 800 mensen en voor "The sound of music" gaat dat tot 1.800 ongeveer." 

"Wij hebben een jaar geleden geijverd met de hele cultuursector om die absolute cijfers weg te laten uit de discussie en nu is het weer zover. Dat is complete moord. 200 mensen geldt voor een grote, maar ook voor een kleine zaal. Het hele verhaal van Covid Safe Ticket (CST), ventilatie, mondmaskers, enzovoort, gaat hiermee op de schop. Dit is totale onzin." 

De sector wordt hier gewoon vermoord 

Stany Crets, regisseur en acteur

"We tasten opnieuw totaal in het duister, er is weer geen perspectief, het is weer een jojo-verhaal zonder visie. De sector wordt hier gewoon vermoord. Meneer Jambon had overleg kunnen plegen met de sector, maar dat is niet gebeurd, met rampzalige gevolgen." 

"Wij hebben al anderhalf jaar heel veel begrip, maar ons nu weer op een absurde manier dichtgooien, is van de pot gerukt. Een week geleden zeiden coronacommissaris Pedro Facon en viroloog Marc Van Ranst op Twitter nog dat het veilig was om naar theater te gaan. We zijn in een zeer raar "Alice in Wonderland"-verhaal terechtgekomen." 

Videospeler inladen...

In plaats van het virus, bekampen we cultuur 

Michael De Cock, KVS

Ook Michael De Cock van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel klinkt scherp en maakt een vergelijking met de horeca, die mag openblijven tot 23 uur. 

Ook zanger Tom Dice verwijst op Twitter naar de horeca waar niet verder aan geraakt wordt.  "Niemand beschermt ons. Wat komt dit hard aan."  

200 toeschouwers betekent dat we moeten sluiten

Peter De Caluwe, De Munt

Peter De Caluwe, directeur van de Muntschouwburg in Brussel, heeft geen begrip voor het besluit: "Dit is onkunde. Het is wetenschappelijk nergens bewezen dat de cultuurhuizen haarden van besmetting zijn. Ik spreek ook namens collega's en voor ons is dit een beslissing die genomen is op basis van perceptie, niet op basis van de realiteit." 

De luchtkwaliteit in de zaal is beter dan in de rest van Brussel

Peter De Caluwe, De Munt

Wat betekent dat concreet voor De Munt, waar op 12 december een grote productie in première gaat, de opera "Norma" van Vincenzo Bellini? "De facto betekent reduceren tot 200 toeschouwers een sluiting. Het is ondenkbaar dat wij dergelijke investeringen gaan doen om voor 200 mensen te spelen. Terwijl het perfect haalbaar is om voor volle huizen te spelen. De voorbije maanden hebben we bij alle voorstellingen metingen gedaan: de luchtkwaliteit in de theaterzaal is beter dan in de rest van Brussel. Dan moet je ook de kerstmarkt in vraag stellen."

Ik kan deze beslissing niet accepteren

Peter De Caluwe, De Munt

Munt-directeur De Caluwe blijft naar eigen zeggen "strijdbaar" en wil "nu, vandaag of morgen overleg met de verantwoordelijken die boven onze hoofden hebben beslist zonder één gram inspraak. Ik kan deze beslissing niet accepteren." De Caluwe wijst er nog op dat december de drukste maand is voor de cultuursector. "Deze perceptiestrijd die gevoerd wordt is slecht voor het publiek, dat op het verkeerde been wordt gezet."

200 mensen in een zaal met een capaciteit van 2.000 is absurd

Joost Maegerman - Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is opgelucht dat het feestconcert van zondag, om de vijfde verjaardag te vieren van de vernieuwde Koningin Elisabethzaal, kan doorgaan. Maar voor de volgende weken staan veel andere concerten op het programma.  Volgende week bijvoorbeeld twee keer "De schilderijententoonstelling" van Modest Moesorgski. Intendant Joost Maegerman: "We bekijken of we misschien nog een extra concert kunnen geven in dezelfde week om nog eens 200 mensen te kunnen verwelkomen."

Joost Maegerman is stellig: "We blijven spelen; we blijven concerten geven." Maar hij maakt wel een kanttekening: "Na twee jaar is het toch tijd om proportioneel te werken met criteria volgens de locaties. U begrijpt dat 200 mensen in een zaal met een capaciteit van 2.000 absurd is."

Opgelucht dat we open blijven; nu al minder dan 200 toeschouwers in de meeste filmzalen

Anneleen Van Troos, Kinepolis

Ook voor bioscoopzalen geldt de regel van maximaal 200 toeschouwers. Anneleen Van Troos, woordvoerster van de Kinepolisgroep, kan zich in dat besluit vinden: "Wij zijn toch opgelucht dat er nog iets kan en dat we de deuren niet moeten sluiten. 200 mensen per zaal is voor ons haalbaar. We hebben enkele heel grote zalen waar we de capaciteit wat moeten inperken. Maar ook nu al hielden we een stoel vrij links en rechts, voor en achter. Voor de meeste zalen zitten we onder de capaciteit van 200 filmfans."

In de concertzaal AB in Brussel werden sinds vorige week, bij de aankondiging van de vorige coronamaatregelen, al alle concerten in de grote zaal geschrapt voor de komende weken. De enige shows die nog doorgaan zijn zittend en met maximaal 200 personen. 

"Het is een nieuwe klap. We hebben de afgelopen weken en maanden kosten noch moeite gespaard om de concerten op een veilige manier te laten doorgaan. Die inspanningen vallen in het water", vertelt Jens Van den Wyngaert, woordvoerder van AB.  

"We willen solidair zijn, maar verwachten dezelfde solidariteit van de beleidsmakers. We hebben gemerkt dat een sluiting zich nog maanden nadien laat voelen en dat we het vertrouwen van de concertganger moeten terugwinnen. We hopen zo snel mogelijk dat de politiek met een plan komt voor sectorbrede maatregelen en vooral op lange termijn", besluit Van den Wyngaert.

Meest gelezen