Eerste hulp bij mondmaskers voor kinderen vanaf 6 jaar: zijn er kleinere maskers? En hoe leg ik het uit aan mijn kind? 

Op school, in de winkel, op de trein of in de bib. Sinds gisteren moeten kinderen vanaf zes jaar al een mondmasker dragen. “Niet evident”, horen we veel ouders en leerkrachten luidop denken. Maar met een leuk motiefje, of in de lievelingskleur, wordt het misschien wel iets draaglijker. Waar vind je die specifieke mondmaskers voor kinderen? Kan je die ook zelf maken? En hoe leg je aan kinderen uit dat ze zo'n masker moeten dragen?

Het aantal coronabesmettingen moet dringend naar omlaag om de druk op de zorg te verminderen. Het Overlegcomité heeft daarom beslist dat nu ook kinderen vanaf zes jaar zowel de neus, mond als kin moeten bedekken op publieke plaatsen én op school. Die algemene mondmaskerplicht vanaf zes jaar moet zowel hen als anderen beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Waar geldt die mondmaskerplicht vanaf zes jaar?

 
 • Openbaar vervoer
 • Medische en niet-medische contactberoepen
 • Zorginstellingen
 • Horeca (tenzij wanneer je zit)
 • Evenementen
 • Winkels en winkelcentra
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en de overheid
 • Publiek toegankelijke ruimtes van de culturele, feestelijke, sportieve en evenementensector
 • Publieke gebouwen
 • Bibliotheken
 • Fitnesscentra
 • Gebouwen voor erediensten
 • In de scholen (behalve als leerlingen zitten, er afstand wordt gehouden en er voldoende ventilatie is)
 • Overal waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden

Zijn er speciale kindermaskers?

Ja, die bestaan! Er zijn verschillende maten in mondmaskers (volwassenen, tieners, kinderen). Het is belangrijk dat het mondmasker nauw op het gezicht – en dus ook op dat van een zesjarige- aansluit. Dat betekent dat het niet mag zakken als je beweegt of praat.  Een mondmasker voor volwassenen is dus niet meteen geschikt voor een jong kind. 

Waar kan ik zulke maskertjes kopen?

Ook voor kinderen is er een divers aanbod aan maskers. Zo zijn er de wegwerpmaskers voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar in verschillende kleuren (maar meestal in het blauw) die in apotheken, supermarkten of online worden verkocht.  

Onze ploeg ging met enkele kinderen en hun ouders mee op zoektocht naar mondmaskers. Bekijk de reportage hieronder.

Videospeler inladen...

Het kan zijn dat er dit weekend -na de aankondiging van de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf zes- tijdelijk lokaal enkele voorraden op zijn. Maar de Belgische Federatie van Zelfstandige Apotheken laat alvast weten dat als dat zo is, die voorraden heel snel worden aangevuld. 

Niet alleen de wegwerpmaskers, maar ook de stoffen mondmaskers rollen volop over de toonbanken van onder meer kledingwinkels. En zeker voor de kleinsten zijn er dat vaak in een felle kleur of met een leuk motiefje erop. 

Kan ik zelf een kindermasker maken?

Wie het zelf weer voelt kriebelen om bijvoorbeeld voor de kinderen of kleinkinderen zelf een mondmasker te maken, volgt daarvoor best deze aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid. Andere patronen die circuleren zijn niet getest en zijn dus mogelijk niet of minder veilig.

Via de link hierboven kan je gratis patronen downloaden met maten voor zowel kinderen, tieners als volwassenen. Het filmpje hieronder legt stap voor stap uit hoe je zelf zo'n masker maakt. 

Wanneer moet ik mijn kind een nieuw mondmasker aandoen?

De overheid beveelt aan om elke 8 uur een nieuw mond-neusmasker te nemen. En als je veel moet spreken, bijvoorbeeld voor een leerkracht in de klas wordt zelfs om de vier uur aangeraden.

Is het masker vuil of vochtig? Dan zou je meteen een nieuw masker moeten nemen. Je geeft kinderen dus best meer dan één exemplaar mee naar school.

Als je niet voor een wegwerpexemplaar maar voor een stoffen masker gaat, is het belangrijk dat je het elke dag steriliseert. Dat kan door het 30 minuten op 60°C te wassen, of het kortstondig te koken. Bij een gekocht stoffen masker controleer je best de gebruiksaanwijzing. Meer daarover lees je op deze website

Zijn mondmaskers voor kinderen praktisch haalbaar?

"Ministers, ik weet niet of jullie al een zesjarige hebben ontmoet, maar die kunnen zelfs hun verjaardagskroon geen hele dag ophouden." Het is een bericht dat we dit weekend op sociale media veel gedeeld zien door ouders en leerkrachten. 

Toch vertrouwt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) net die laatste groep om kinderen aan te leren hoe ze hun mondmasker moeten dragen. “Ik denk dat het niet makkelijk is voor kinderen om een mondmasker te dragen. Dat moet aangeleerd worden en daar moet over gepraat worden met de leerlingen. Hoe dat aangeleerd moet worden, laten we best over aan de scholen”, aldus Vandenbroucke.

Hoe leg je aan kinderen uit dat ze een mondmasker moeten dragen?

Een pasklaar antwoord op die vraag is er niet. "Het ene kind zal daar al makkelijker mee kunnen omgaan dan het andere", legt professor pediatrie Ann De Guchtenaere uit. "Veel kinderen willen hun steentje bijdragen en zullen dat echt goed doen, daar ben ik van overtuigd."

Zelf als ouder en leerkracht het goede voorbeeld geven én bezitten over een grote portie geduld lijken de sleutels tot succes. "Geduld hebben en mild zijn, want het is een leerproces", raadt De Guchtenaere aan. "De beste tip die ik kan geven: geef als volwassenen het goede voorbeeld en benader het masker niet heel negatief. Dat gaat het voor kinderen ook makkelijker maken want zij leren door imitatiegedrag."

Verder benadrukt de professor pediatrie wel dat het om een tijdelijke maatregel moet gaan die snel geëvalueerd moet worden. En daar sluit ook pedagoog Pedro De Bruyckere zich bij aan. "Voor de taalontwikkeling is dit absoluut geen cadeau", vertelt  De Bruyckere. Toch ziet hij op korte termijn geen al te grote impact op jonge kinderen. Op voorwaarde dat de maatregel dus beperkt blijft tot enkele weken. 

Veel kinderen willen hun steentje bijdragen en zullen dat echt goed doen, daar ben ik van overtuigd.
Ann De Guchtenaere, professor pediatrie

En zullen kinderen erin slagen om zo'n masker een hele dag te dragen? "Je hebt altijd kinderen die meer beweeglijk zijn, maar aan de andere kant mag je niet vergeten dat het december is. Je ziet dat kinderen sinds de start van het schooljaar meer en meer regelmaat en structuur hebben gekregen. Bovendien nemen ze dingen makkelijker over van een leerkracht die het voorbeeld moet geven." 

Eén ding is zeker: de mondmaskerplicht zal morgenochtend zowel aan de schoolpoort als in de klas het meestbesproken onderwerp zijn. 

Meest gelezen