Onderzoek naar burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden voor mogelijke belangenvermenging

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Ieper opent een onderzoek naar burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden. Aanleiding is een artikel in de Krant van West-Vlaanderen. Daarin worden vragen gesteld bij 2 huizen en een stuk grond die hij kocht. Vanderjeugd zegt het gerechtelijk onderzoek toe te juichen omdat hij zo duidelijk kan bewijzen dat hij recht in zijn schoenen staat.

In de Krant van West-Vlaanderen is een opvallend artikel over burgemeester Vanderjeugd verschenen. Die zou via zijn neef onder meer 2 huizen hebben gekocht op een stuk grond dat wel eens sterk in waarde zou kunnen stijgen. Op die plek zijn er namelijk plannen voor een bijzonder woonproject vlak bij een nieuw openbaar park. Vanderjeugd zou de huizen hebben gekocht vóór andere mensen weet hadden van dat project, met voorkennis dus.

De Krant van West-Vlaanderen stelt zich ook vragen bij een stuk grond dat de burgemeester verkocht aan een bouwpromotor. Op die grond komen binnenkort huizen en appartementen en het gemeentebestuur heeft daar de vergunning voor afgeleverd. De krant vraagt zich af of er vòòr de verkoop al afspraken zijn gemaakt rond eventuele vergunningen. 

"Hopelijk verhoort het parket mij snel"

Kort na de middag reageerde burgemeester Vanderjeugd al met een persbericht. Daarin ontkent hij met klem dat er afspraken zijn gemaakt met de bouwpromotor. Hij wijst er ook op dat de ruimtelijke plannen in de buurt van het terrein onveranderd zijn gebleven. En de 2 huizen die hij heeft gekocht, heeft hij kort na de aankoop alweer doorverkocht, zegt hij. Dat hij aankopen doet via zijn neef, als tussenpersoon, is om te vermijden dat mensen een hogere of lagere prijs zouden vragen omdat hij burgemeester is.

Ik juich een gerechtelijk onderzoek toe. Het geeft mij de kans om mijn naam te zuiveren.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Ieper opent naar aanleiding van het artikel in de Krant van West-Vlaanderen een opsporingsonderzoek naar Vanderjeugd. Dat betekent dat het gerecht bekijkt wat er precies wordt gesteld in het artikel en op zoek gaat naar bewijs. Pas daarna moet het beslissen of er reden is om Vanderjeugd voor de rechter te brengen of niet. 

Vanderjeugd benadrukt dat hij niks te verbergen heeft en een eventueel gerechtelijk onderzoek zelfs toejuicht. "Op die manier kan ik duidelijk maken dat mij niks te verwijten valt. Ik sta recht in mijn schoenen en zal er alles aan doen om mijn naam te zuiveren. Deze aantijgingen zijn gewoon hallucinant. Ik hoop dat het parket mij snel verhoort, zodat ik ook snel duidelijkheid kan bieden aan de burgers." 

Klacht bij journalistieke raad

In zijn persbericht laat Vanderjeugd ook weten het artikel te zullen aanklagen bij de Raad voor de Journalistiek. Hij wil ook snel een gesprek met de redactie van de Krant van West-Vlaanderen om de situatie uit te klaren. 

Meest gelezen