In het voormalig Passionistenklooster zullen al zeker 27 families wonen.
Vosberg

27 gezinnen gaan samenwonen in groot cohousingproject in oud klooster in Wezembeek-Oppem

Wezembeek-Oppem krijgt één van de grootste cohousing-project van Vlaanderen. Maar liefst 27 gezinnen, zullen er samenwonen in het voormalige Passionistenklooster. "Net zoals de paters die hier vroeger samen leefden maar dan zonder de religieuze insteek", aldus een van de initatiefnemers Jorn Verbeeck. 

Twee jaar geleden kochten acht families het oud klooster van Wezembeek-Oppem aan de Mechelsesteenweg. De vroegere eigenaars, de paters Passionisten, aanvaardden hun voorstel om op het terrein een cohousing project te zetten. Enkele maanden later richtte de groep een stichting op om, met respect voor het erfgoed van het voormalige klooster, een gezamelijk woonproject op te starten. Dat krijg nu meer en meer vorm vertelt Jorn Verbeeck van de stichting Vosberg: "We zijn momenteel in gesprek met het gemeentebestuur van Wezembeek-Oppem om te kijken in welk wettelijk kader we dit moeten gieten. Maar de dromen zijn er alvast." 

We willen kijken hoe we als families samen meer kunnen doen dan gezinnen apart, zoals een gedeelde opvoeding van de kinderen

initatiefnemer Jorn Verbeeck

De gezinnen willen niet alleen de krachten bundelen om het oud klooster te renoveren én te bewaren, maar ook hoe ze maatschappelijk een meerwaarde kunnen creëren. "We willen kijken hoe we als families samen, meer kunnen doen dan als gezinnen apart. Bijvoorbeeld door een gedeelde opvoeding van de kinderen, een aantal ruimtes te delen, maar ook door samen te overleggen en na te denken hoe we die collectiviteit weer een meerwaarde kunnen geven."  

50 volwassenen en 20 kinderen

Intussen is de groep van acht gezinnen uitgebreid naar 27. Dat zijn zo'n 50 volwassenen en 20 kinderen. Verbeeck: "Gelukkig is er veel ruimte. Er is een grote tuin, een gedeelde koffieplek, een ruimte voor vergaderingen en yoga, een plek voor hout- en metaalbewerking, een bijenproject, een bierproject noem maar op. We kijken niet naar het klooster als gesloten gemeenschap maar we willen iedereen van de wijk betrekken bij die activiteiten."  

Maar wat met de privacy voor alle gezinnen? Dat hoor je in het interview hieronder op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel . 

Meest gelezen