Hoe ver staat ons land met de boosterprik? Wie is al gevaccineerd en hoe doen andere landen het?

Een herhalingsvaccin tegen het coronavirus voor alle volwassen Belgen. Dat is waar ons land de komende maanden werk van maakt. Toch zijn er heel wat Belgen die hun boosterprik nu al hebben gekregen. Hoeveel en wie precies? Wanneer kom jij aan de beurt? En hoe doet ons land het in vergelijking met de rest van Europa? Een overzicht.

Net geen 2 miljoen Belgen hebben op dit moment hun boosterprik tegen corona al gekregen. Daarmee is 16,5 procent van de Belgen nu beter beschermd, of ongeveer 1 op de 5 volwassen Belgen.

In Vlaanderen heeft ruim 18 procent van de totale bevolking al een herhalingsprik gekregen. In Brussel 9 procent en in Wallonië bijna 15 procent.

Wie heeft boosterprik al gekregen?

Ons land is in september begonnen met het toedienen van een herhalingsprik tegen het coronavirus. Op dat moment enkel nog bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, denk aan mensen met aangeboren afweerstoornissen, kankerpatiënten of patiënten die nierdialyse volgen. 

De bescherming door de eerste twee prikken bleek al vrij snel af te nemen bij deze groep van mensen. Een derde, zogenaamde boosterprik, zou het afweersysteem het nodige duwtje in de rug geven

Intussen heeft zo'n 85 procent van de Belgen met een verzwakt immuunsysteem een boosterprik gekregen. In totaal gaat het om zo'n 350.000 mensen vanaf 12 jaar. In Brussel zouden wel slechts 6 op de 10 mensen met een verzwakt immuunsysteem ingegaan zijn op hun uitnodiging.

Eind september besliste ons land om ook de bewoners van woonzorgcentra en uiteindelijk alle 65-plussers een boosterprik te geven. Intussen is in Vlaanderen 60 procent van de 65-plussers extra beschermd. In Brussel 46 procent en in Wallonië 58 procent.

Op 30 oktober tot slot werd bekendgemaakt dat ook het zorgpersoneel in België voorrang krijgt op een boosterprik. In Vlaanderen is momenteel 46 procent van het zorgpersoneel een derde keer geprikt. In Wallonië 42 procent en in Brussel 32 procent (cijfers van 2 december, red.)

Lang niet alle zorgverleners hebben op dit moment al een uitnodiging gekregen. Een ander deel is al uitgenodigd maar nog niet gevaccineerd. 

De rest van de bevolking

Het Europees Geneesmiddelenagentschap zette begin oktober het licht op groen om de boosterprik van Pfizer ook toe te dienen aan de brede bevolking vanaf 18 jaar. En hoewel experten aanvankelijk twijfelden over de noodzaak ervan, beslisten de ministers van Volksgezondheid vorige maand dan toch om het herhalingsvaccin uit te rollen voor het brede publiek.

Volgende week dinsdag zullen de vaccinatiecentra in Vlaanderen en Wallonië de eerste boosterprikken zetten bij mensen van 65 jaar en jonger. Brussel is deze week al gestart.

Net als in de eerste vaccinatieronde wordt de volgorde bepaald via leeftijd. Een zestiger krijgt dus voorrang op een vijftiger. Bijkomend wordt er voor de boosterprik ook rekening gehouden met het tijdstip van de laatste prik.

Bij het vaccin van Johnson & Johnson kan de booster toegediend worden vanaf 2 maanden na de eerste en enige prik. Bij AstraZeneca vanaf 4 maanden na de tweede dosis, bij Pfizer en Moderna vanaf 6 maanden na de tweede dosis.

De eerste Belgen die een boostervaccin krijgen, zullen dus de mensen jonger dan 65 jaar zijn die gevaccineerd waren met het vaccin van Johnson & Johnson. Volgens de huidige planning zou tegen eind februari iedereen een boosterprik moeten hebben gekregen.

Bij wie de tijd tussen het moment van de laatste prik en nu verstreken is, en niet wil wachten op zijn officiële uitnodiging, kan zich ook inschrijven op de online reservelijst. In Vlaanderen en Wallonië kan dat via QVAX. Je kan dan last minute opgeroepen worden door het vaccinatiecentrum als er een dosis op overschot is die dag.

In Brussel kan elke volwassen inwoner vanaf 18 jaar zelf een afspraak voor de boosterprik via Bruvax.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft de boosterprik voorlopig wel enkel goedgekeurd voor mensen vanaf 18 jaar. Wie jonger is, zal dus niet in aanmerking komen.

De rest van Europa

Ook de meeste andere landen zijn intussen bezig met het toedienen van een boosterprik. België staat op dat vlak al verder dan de buurlanden. Zeker Nederland hinkt nog ver achterop, met een vaccinatiegraad van 1,4 procent van de volwassenen wat het boostervaccin betreft. 

Ook in vergelijking met andere Europese landen, doen we het vrij goed.  Dat blijkt uit de cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), van alle landen van de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. 

Let wel, niet elk land telt het aantal vaccinaties even accuraat of even snel. In sommige landen is de vaccinatie van bewoners van woonzorgcentra of zorgpersoneel bijvoorbeeld niet meegeteld. Ook ontbreken de cijfers van Polen en Denemarken.

In Israël, het land waar tijdens de eerste vaccinatieronde dikwijls naar werd gekeken, heeft momenteel 44 procent van de volwassenen al een boosterprik gekregen. Daar wordt de extra dosis wel al sinds augustus aangeboden aan de bevolking.

Meest gelezen