KU Leuven roept studenten op mee te helpen met kinderopvang bij zorgverleners: al 70 studenten dienen zich aan

De KU Leuven roept studenten op om als vrijwilliger mee te helpen aan kinderopvang in Vlaams-Brabant. Door het engagement van studenten kunnen onder meer zorgverleners en ander cruciaal personeel van de Leuvense ziekenhuizen aan de slag blijven. Al ruim 70 studenten hebben zich aangeboden.

Er is hoge nood aan kinderopvang thuis bij artsen van het ziekenhuis Gasthuisberg: “We zien steeds meer verpleegkundigen en jonge artsen met kinderen die in de problemen komen met klassen die sluiten terwijl ze zelf ingeschakeld moeten blijven” zegt rector Luc Sels. “En daarom roepen we studenten op om zich bij ons te melden indien ze een klein beetje tijd kunnen opofferen om bij te springen in die kinderopvang.”

We denken dat we de week kunnen eindigen met ongeveer 100 studenten die paraat staan.

Luc Sels, rector KU Leuven

“We hadden op één dag tijd al 70 kandidaten die zich aangemeld hebben” gaat Sels trots verder. “Dat is goed, want we kijken ook nog voor opvang bij docenten van de KU Leuven, maar ook  voor studenten die we kunnen inschakelen bij het testcentrum. Maar we denken dat we de week kunnen eindigen met ongeveer 100 studenten die paraat staan.”

"Studenten kunnen zich aanbieden voor enkele uren, een dag of meerdere dagen vrijwillige inzet. Om zo weinig mogelijk nieuwe contacten te genereren, wordt één student-vrijwilliger met maximum één gezin gematcht. Om je als vrijwilliger aan te bieden moet je een algemene goede gezondheid hebben en geen ziekte symptomen vertonen. Je mag ook niet tot een van de risicogroepen horen.

Geen onkostenvergoeding

Het is wel niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van de studies. Wie niet in Leuven woont en toch wil helpen, kan zich best aanmelden bij initiatieven in zijn buurt . De vrijwilligers zullen ook geen onkostenvergoeding kunnen indienen bij de KU Leuven, maar opvanggezinnen kunnen er wel voor kiezen om eventueel gemaakte kosten terug te betalen.

Studenten die zich geroepen voelen om zorgverleners vrijwillig te helpen bij de opvang van hun kinderen thuis, kunnen zich melden via de website van de KU Leuven.  Wie kinderopvang wil aanvragen kan dat ook online met een aanvraagformulier

Meest gelezen