Kaartjesactie Lommel

Leerlingen uit Lommel verspreiden kaartjes met opbeurende citaten: “We hopen jongeren met donkere gedachten steun te geven”

Drie laatstejaarsstudenten van het WICO in Lommel hebben een tachtigtal kaartjes met positieve boodschappen verspreid over de hele stad. Ze willen mensen er tijdens deze donkere herfstperiode aan herinneren dat ze ook nu niet alleen zijn.

“Het begon allemaal een half jaar geleden”, vertelt Anne Luykx, studente aan WICO Lommel. “Ik zag een video van een meisje dat in haar stad, ergens in het buitenland, zulke positieve kaartjes verspreidde. Toen ik voorstelde om hier hetzelfde te doen, werd dit idee meteen goed onthaald.” 

3 vriendinnen

Samen met vriendinnen Jana Michiels en Thaomy Tran Quang heeft ze het initiatief verder uitgewerkt. “Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) van stad Lommel vond het een top idee en was er van overtuigd dat een actie als deze echt wel nodig is in onze stad”, legt Anne uit. “Daarna zijn we thuis zelf de kaartjes beginnen maken.”

Afgelopen woensdag trok het drietal er dan op uit om de citaten over Lommel te verspreiden. “We hebben een kaartje opgehangen in de Sahara, bij de uitkijktoren", vertelt Anne. “Ook bij alle bruggen in Lommel hebben we er eentje gehangen." Er staan tekstjes op zoals "Life gets better", "Small reminder: je bent niet alleen, je bent geliefd" of "Ik beloof dat het beter zal worden: hou vol."

Ook mensen die gewoon een mindere dag hebben hopen we op te fleuren en te steunen

Anne Luyckx, 1 van de 3 jonge initiatiefnemers

“Wij krijgen zelf ook te horen van onze vrienden en vriendinnen dat ze het moeilijk hebben”, zucht Anne. “De herfst heeft zo’n grote impact op onze gemoedstoestand. Maar ook de aankomende feestdagen en de beperkingen door corona spelen een rol. Het stapelt zich allemaal maar op.”

De studentes hopen dat het zien van een van deze citaten mensen even stil doet staan en doet nadenken voor ze beslissingen nemen die ze niet meer terug kunnen draaien. “We willen zo een hart onder de riem steken bij iedereen die met donkere gedachten zit. Maar ook mensen die gewoon een mindere dag hebben hopen we op te fleuren en te steunen”, besluit Anne.

Zeker in deze grauwe periode kunnen onze donkere gedachten wel eens de bovenhand krijgen. Met vragen over zelfdoding kan je steeds terecht bij de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813. 

Meest gelezen